Hladna vremenska fronta

Zagotovo se bo ohladilo, grozijo tudi močnejši nalivi in sunki vetra

G.G.
13. 8. 2019, 09.06
Posodobljeno: 13. 8. 2019, 09.22
Deli članek:

Hladna vremenska fronta se bo kmalu lotila Slovenije. Prinesla bo padavine in ohladitev.

Profimedia
Fotografija je simbolična
"Nevihte so zaradi kompleksnosti njihovega nastanka in gibanja ter lokalnosti njihovega pojavljanja težje napovedljivi vremenski dogodki, zato so možna odstopanja od napovedi. Natančne lokacije nastanka posamezne nevihte ni mogoče vnaprej predvideti," se glasi pojasnilo na Neurje.si.

Na nebu so se že zbrali oblaki. Ko bodo pripravljeni, bodo začeli z zalivanjem. Če smo natančni, se ponekod že pojavljajo padavine, ki bodo do večera pogostejše v hribovitem svetu. Gre za t.i. predfrontalne nevihte. Čez dan bodo tako temperature še okoli 25, ob morju do 30 stopinj Celzija.

Hladna fronta bo udarila pozno popoldan in zvečer, pravijo ljubitelji najrazličnejših vremenskih pojavov na portalu Neurje.si. Začel se bo divji ples oblakov, nevihte pa se bodo postopno povezale v nevihtno linijo ali padavinske pasove (najbolj izrazito v hribovitem delu severne in severovzhodne Slovenije). »Glavno nevarnost bodo predstavljali močnejši in dolgotrajnejši nalivi, ki bi lokalno lahko prinesli hudourniške poplave. Največja nevarnost je prisotna na stiku ravninskega in gričevnatega sveta, kjer se zračne mase narivajo ob orografsko pregrado. Ob nevihtah so možni tudi sunki vetra, medtem ko večjih težav s točo ne gre pričakovati,« predvidevajo na Neurje.si.

Ko boste spali (če spite ponoči), bo pršelo po vsej državi, najbolj burno naj bi bilo na Obali in v zaledju. Močnejše nevihte naj bi nastale pri Benetkah, potovale pa bodo v smeri Primorske. »Zaradi velike količine razpoložljive potencialne konvektivne energije, ugodnega vertikalnega vetrovnega profila in “pritiska” same fronte, lahko nastane tudi močnejša supercelična nevihta, ki bi prinesla točo, močne nalive in predvsem močnejše sunke vetra (ob obali je verjeten pojav tramontane). Izključene niso niti vodne trombe,« se glasi opozorilo na strani Neurje.si. 

V sredo zjutraj in dopoldne bo deževje prenehalo. Zapihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja. Ohladilo se bo, najvišje temperature bodo stopinjo ali dve nad 20.