Cerebralna paraliza

Posebna zakonca: vsem sta dokazala, da se da

P.K.
10. 8. 2019, 07.45
Posodobljeno: 23. 9. 2019, 15.10
Deli članek:

Mrakovi iz okolice Škofje Loke so prva od družin, ki jim bomo z vašo pomočjo, spoštovani bralci, pomagali do bolj brezskrbnega vsakdana. Začenja se namreč vsakoletna humanitarna akcija našega dnevnega časopisa – Dobrodelni dan, v sodelovanju z društvom Vesele nogice.

Osebni arhiv
Ana in Andrej, skupaj s svojimi otroci, najstarejšo Urško in malo mlajšima Miho in Petrom.

Z vašo pomočjo bomo torej priskočili na pomoč družinam, ki imajo otroke s posebnimi potrebami.

Iz predrage Ljubljane so šli na njeno obrobje. S sredstvi iz akcije bodo dom, ki še ni povsem dokončan, saj ni denarja, dokončno uredili. 

Vsak petek boste na naših straneh spoznavali njihove zgodbe. Te niso najbolj enostavne, a so po drugi strani navdihujoče. Ena od takih je tudi Mrakova. Spoznajte Ano in Andreja, zakonca, ki sta se oba rodila s cerebralno paralizo.

Medtem ko ima Ana milejšo obliko, pa je bolezen težje prizadela Andreja. Okolica je menila, da običajno življenje ne bo zanju, a se nista preveč zmenila za pričakovanja drugih, pravzaprav sta jim dokazala, da kljub bolezni lahko živita povsem samostojno. Našla sta si službi; Ana dela v podjetju Sonce, kjer zaposlujejo invalidne osebe, Andrej pa je že dolgo informatik na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu – Soča.

arhiv
Vaša prisotnost na Dobrodelnem dnevu na Vrhniki šteje, saj se z njo višajo sredstva za družine.

Črnogledi zdravniki

Odločila sta se tudi, da si ustvarita družino, rodili so se jima trije otroci; najprej Urška, ki ima zdaj 19 let in je povsem zdrava, sledila sta še Miha in Peter, 16- in 17-letnik, ki pa imata razvojno motnjo. »Je bil kar šok, ko sva izvedela, kako je s fantoma. Zdravniki sploh za Miho niso imeli dobrih prognoz. Dejali so, da ne bo ne hodil ne govoril, danes pa vse to počne. Tako da bi drugim staršem otrok s posebnimi potrebami rada sporočila, naj ne obupajo in se ne vdajo črnim napovedim.«

Ponosna sta na svoje otroke, tako na hčer Urško, ki bo šla oktobra študirat, kot na sinova, ki hodita v osnovno šolo s prilagojenim programom. »Mogoče jima pri pouku ne gre vse najbolj gladko, a sta izjemna športnika. Tečeta. Hodita tudi tekmovat. Res sta hitrih nog,« z žarom v očeh pripoveduje mama.

Media24
Spominska fotografija iz enega od Dobrodelnih dni minulih letih.

Sanje o svojem domu

Družina je dolgo časa bivala v Ljubljani, v neprofitnem stanovanju, a življenje v prestolnici ni bilo poceni. »Najemnina je bila draga, pa za otroke je bilo treba poskrbeti, težko je šlo. Potem sva z možem začela razmišljati, kaj storiti, in opogumila sva se za velik korak – gradnjo skromne hiše.« To jima je tudi uspelo, tako v njej prebivajo že nekaj let, le povsem dokončana ni. »S sredstvi od dobrodelne akcije vašega časopisa bi radi uredili še, kar je potrebno v hiši in okoli nje; zdaj si namreč zaradi skromnega družinskega proračuna tega ne moremo privoščiti,« pravi Ana Mrak, ki se tudi vsem lepo zahvaljuje za vsako donacijo.  

Kako lahko pomagate

Za škofjeloško družino in ostale, ki jih še bomo predstavili, je odprt račun, na katerega lahko nakažete sredstva v poljubni višini. Številka računa je SI56 0510 0801 5311 248. Prispevate lahko tudi z SMS-sporočilom z vsebino NOGICENOGICE5, ki ga pošljete na 1919, pri čemer boste donirali 5 evrov. Več o Dobrodelnem dnevu, ki bo kot prireditev potekal v soboto, 24. avgusta, v Športnem parku Vrhnika, sicer lahko preberete na spletni strani Svet24.si, kjer kliknete na zavihek Športni svet. Tam vam je na voljo tudi program aktivnosti. Če jim boste prisostvovali, boste tudi tako pomagali »Svetovim« družinam.