zahtevno reševanje

V nemilosti Skute! Zahvala policistu: »Hvala, danes sva bila 100-odstotno prepričana, da bova umrla«

G.G.
9. 8. 2019, 09.59
Posodobljeno: 9. 8. 2019, 10.11
Deli članek:

Skuta je visoka gora, ki od pohodnikov zahteva resen pristop. Ta teden so v zagato prišli štirje planinci.

PU Kranj
Planinca sta se v megli in dežju znašla na spolzkih skalah.
"Imejte v mislih, da v gorah ni enostavnih situacij in ni enostavnih reševanj. Vsako je drugačno, vsako zahtevno. Bodite zbrani in pozorni. Hodite vsaj v dvoje in zelo pazite. Kjer so markacije zbledele ali jih ni, preverite če ste na pravi poti. Varno se vrnite domov," se glasi opozorilo policije.

Predstavnik za stike z javnostmi na Policijski upravi Kranj Bojan Kos je sporočil, da je ekipa policijskega helikopterja ta teden dvakrat posredovala na 2532 metrov visoki Skuti v Kamniško Savinskih Alpah. Obakrat na istem mestu.

V torek sta s poti zašli avstrijski planinki, v sredo domača pohodnika, ki sta zabredla v težave. Pri sestopu z gore sta na višini okoli 2200 metrov zašla na izpostavljeno območje, kjer so zelo strme in gladke skale. Začelo je rositi, pihal je veter, pojavila se je megla. Planinca sta poklicala na pomoč.

Na delu je bil izkušen policist gorske policijske enote. Tokrat je nastopil v vlogi gorskega reševalca letalca. V izjemno težkih razmerah je dvignil planinca in po intervenciji povedal, da je bilo to eno najbolj nevarnih reševanj v njegovi karieri. Že najmanjša napaka bi pomenila smrt – padec z višine 300 metrov.

Odločile so izkušnje in znanje vrlega policista. Planinca sta bila rešena. Zavedata se, v kakšnih škripcih sta se znašla. Zato so tudi na mestu njune besede: »Hvala, danes sva bila 100 odstotno prepričana, da bova umrla.«