LEVICA

Mestni svetnik je moral izbrisati lažniv tvit

Luka Tetičkovič
8. 8. 2019, 20.01
Deli članek:

Svetnik Levice Grega Ciglar je v tvitu lagal glede situacije v Azilnem domu Vič. Po novinarskih vprašanjih mu je stranka zapovedala naj ga izbriše.

Mestna občina Ljubljana
Grega Ciglar, mestni svetnik Levice v MO Ljubljani.

Po novici, da v Azilnem domu Vič potekajo kriminalistične preiskave zoper nekaj varnostnikov varnostne službe Galekom, je svoj pogled na zadevo pristavil Grega Ciglar, ljubljanski mestni svetnik iz vrst stranke Levica.

Twitter
Lažnivi tvit, ki ga je Ciglar po navodilu stranke Levica moral izbrisati.

Spomnimo: varnostniki naj bi migrante proti plačilu tihotapili do italijanske meje in to preden so ti zaprosili za azil v Sloveniji ter bili vneseni v sistem Eurodac. To pomeni, da bi migranti v primeru zajetja na italijanski strani meje za azil prvič zaprosili v Italiji in po dublinski regulaciji ne bi bili vrnjeni v Slovenijo, državo prvega vstopa. Zoper nekaj varnostnikov poteka predkazenski postopek, prosilec za azil Ibrahim Elmanjori, ki je na popoldanske posle varnostnikov opozoril, pa je bil brez odločbe sodišča premeščen v center za tujce v Postojni.

Bobo
Novinarska konferenca pred Azilnim domom na Viču. Izjavo Ibrahima Elmanjorija so v treh jezikih prebrali njegovi prijatelji.

Ciglar namesto tihotapcev videl komarje

Ciglar je zadevo videl drugače. »Težko sprejemam očitke o 'nevzdržnem stanju' v azilnem domu na Viču. Poznam vrstnike, ki se v Libiji več let borijo za osvoboditev svoje domovine, naši azilanti pa medtem sklicujejo tiskovke, ker imajo v sobah komarje?!« je tvitnil Ciglar. Ciglarja smo poklicali za pojasnilo, vendar nas je napotil na stranko Levica.

Tako nismo uspeli izvedeti, kdo so vrstniki, ki jih Ciglar pozna v Libiji, niti na kateri strani in zoper koga se borijo. Tudi uganka s komarji je ostala nepojasnjena, vendar lahko z veliko mero gotovosti trdimo, da je Ciglar širil dezinformacije.

Bobo
Azilni dom Vič.

Levica je po novinarskih vprašanjih sporočila, da je Ciglar tvital v osebnem imenu in da se njegov tvit ni skladal s programom stranke. »Stranka in LO Ljubljana sta zato od mestnega svetnika Grege Ciglarja zahtevala, da tvit odstrani, kar je storil,« so sporočili. Na vprašanje, ali bodo Ciglarja sankcionirali še kako drugače, niso odgovorili.

Ni prvič, da člani Levice govoričijo po svoje

To sicer ni prvič, da ima stranka Levica težave z osebnimi stališči svojih voljenih predstavnikov. Violeta Tomič je kot vrhovna kandidatka Evropske levice na volitvah v Evropski parlament osupnila evropsko javnost, ko je zagovarjala proticepilska stališča. Iz zagate jo je moral reševati prvak Levice Luka Mesec, ki je njena stališča opredmetil kot »zmoto«. Tomičeva je sicer v preteklosti konsistentno nasprotovala obveznemu cepljenju, po tem spodrsljaju pa se je nehala pojavljati v predvolilnih soočenjih.

Srečne roke pa Levica ni imela niti pri izbiri kandidatke za županjo Ljubljane na lokalnih volitvah leta 2014. Nataša Sukič, ki je v vmesnem času postala poslanka državnega zbora, je namreč mesec dni pred volitvami dala intervju za revijo Misteriji, v katerem je razkrila, da zna s preprostim programom za urejanje zvoka iz belega šuma zvočnega posnetka izbrskati glas svoje mrtve mame.