Slovenija

Močnejše trgovinske vezi bomo stkali s pomočjo ameriške govedine

S.R./STA
2. 8. 2019, 21.41
Posodobljeno: 2. 8. 2019, 21.45
Deli članek:

ZDA so danes potrdile dogovor z EU, po katerem bodo lahko v EU izvozile več nehormonsko vzrejene govedine. V sedmih letih naj bi delež ameriške govedine dosegel 35.000 ton od skupne kvote 45.000 ton.

Profimedia
Uvoz ameriške govedine naj bi v sedmih letih dosegel 35.000 ton od skupne kvote 45.000 ton.

Glede na dogovor, ki ga je EU naznanila sredi junija, mora ga pa še potrditi, bodo ZDA postopoma povečale delež v skupni kvoti uvoza govedine v EU. Kot je danes v Beli hiši dejal ameriški predsednik Donald Trump, se bo izvoz ameriške govedine v EU v enem letu povečal za 46 odstotkov, v sedmih letih pa za dodatnih 90 odstotkov. 

EU ima zgornjo mejo za uvoz nehormonsko vzrejene govedine postavljeno pri 45.000 tonah letno, pri čemer doslej ni bilo določeno, od kod naj je bo koliko uvožene. Po tem dogovoru pa bodo imele ZDA v tej kvoti postopoma vedno večji delež. 

Uvoz iz ZDA se bo v sedmih letih povečal na 35.000 ton, tako da bi za preostale glavne izvoznike v EU - Argentino, Urugvaj in Avstralijo - ostalo le 10.000 ton. Trenutno uvoz iz teh treh držav predstavlja okoli dve tretjini kvote. 

Trgovinske vezi

Bruselj je povečanje uvoza govedine iz ZDA predlagal, potem ko sta se predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in ameriški predsednik Trump julija lani strinjala, da je treba okrepiti trgovinske vezi. 

Pripravljenost EU na povečanje uvoza govedine iz ZDA naj bi bila eden od razlogov, da je Trump lani poleti zamrznil trgovinski spor z EU. ZDA so obljubile, da ne bodo uvedle dodatnih carin na avtomobile ali kakšne druge izdelke iz EU, EU pa je napovedala, da bo povečala uvoz soje in utekočinjenega plina iz ZDA.