Nevarne besede

Nadškof s svarilom pred »mavrično kugo« poskrbel za ogorčenje

S.R.
2. 8. 2019, 21.08
Posodobljeno: 2. 8. 2019, 21.47
Deli članek:

Na Poljskem je v vse bolj napetem ozračju na področju pravic homoseksualcev z nevarno izjavo zdaj strasti razvnel še poljski nadškof.

Reuters
Krakovski nadškof Marek Jedraszewski

V pričakovanju parlamentarnih volitev, ki jih bodo na Poljskem izvedli predvidoma oktobra, se vladajoča ultrakonservativna stranka Zakon in pravičnost (PiS) vse bolj osredotoča na napade na homoseksualce in skupnost LGBT, ki jo označujejo za nevarno »tujo idejo,« ki v državi spodkopava tradicionalne katoliške vrednote.

Med slovesnostjo ob 75. obletnici varšavske vstaje je z najmanj spornimi, za mnoge ogabnimi, a zagotovo nevarnimi izjavami olje na ogenj prilil še nadškof v Krakovu Marek Jedraszewski. »Vemo tudi, da naše dežele ne pesti več rdeča kuga, kar pa še ne pomeni, da ne obstaja kakšna nova kuga, ki želi prevzeti nadzor nad našimi dušami, srci in glavami. Ta nova »kuga« ni »marksistična, bolševiška, a se rojeva iz istega neomarksističnega duha. Ni rdeča, temveč mavrična,« je Jedraszewski dejal med pridigo. S tem je poljska katoliška cerkev znova podprla protigejevsko retoriko vladajoče stranke. 

Na nadškofov govor so se že odzvali opozicijski liberalni politiki, ki so njegove izjave označili za poziv h genocidu, v svoji kritiki pa niso osamljeni. »Takšnih besed ne bi smel izreči nihče, ne duhovnik, ne škof, niti noben spodoben kristjan. Zato je še toliko bolj nezaslišano, hkrati pa kaže, kam se je usmerila poljska cerkev,« je za poljsko televizijo TVN dejal teolog Jaroslaw Makowski.