82 bazenov prestalo nadzor

Zdravstveni inšpektorji obiskali slovenske bazene

Gašper Petovar
2. 8. 2019, 06.45
Deli članek:

Zdravstveni inšpektorat RS med drugim nadzoruje tudi področje bazenske kopalne vode. Vsako leto v času kopalne sezone vzamejo vzorce kopalne vode po vsej Sloveniji. Letos so nadzor opravljali od 18. junija do 4. julija. Vzeli so 82 vzorcev, ki so bili preizkušani na fizikalno-kemijske in mikrobiološke parametre.

STA
35 bazenskih vod je zadostilo strokovnim smernicam Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

»46 vzorcev je bilo skladnih s Pravilnikom o minimalnih higienskih zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati kopališča in kopalna voda v bazenih, 35 pa jih je bilo v skladu s strokovnimi smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje ocenjenih kot primernih za kopanje. Enega vzorca nismo mogli oceniti, ker je bazen zaprt,« pod črto poudarijo na zdravstvenem inšpektoratu pri objavi izsledkov analiz, ki so jih opravili.

Ugotavljanje kakovosti voda

Z vzorčenjem bazenskih kopalnih voda ugotavljajo skladnost vode s Pravilnikom o minimalnih higienskih zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati kopališča in kopalna voda v bazenih v času odvzema vzorca. Pravilnik, pojasnijo na inšpektoratu, med drugim določa, da kopalne vode ne smejo vsebovati mikroorganizmov, parazitov ali drugih snovi »v številu in koncentracijah, ki same ali v kombinaciji z drugimi snovmi predstavljajo nevarnost za zdravje uporabnikov«.

Kopalne vode inšpektorat oceni kot primerne za kopanje, kar pomeni, da so v skladu s strokovnimi smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Druga ocena pa je skladnost, če te vode niso v skladu s strokovnimi smernicami NIJZ, so pa v skladu s Pravilnikom o minimalnih higienskih zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati. V tabeli smo izpostavili slednje, se pravi tiste, ki zadostujejo minimalnim higienskim zahtevam. 

Če so odvzeti vzorci neprimerni za kopanje, se upravljavcu izreče opozorilo oziroma izda odločba, s katero določijo rok za odpravo pomanjkljivosti. Lahko pa se celo začasno prepove uporaba kopalne vode.

Za kakovost zadolženi tudi upravljavci bazenov

Sicer so za kakovost kopalne vode dolžni skrbeti upravljavci kopališč, ti morajo skozi vse leto spremljati kakovost vode tudi sami in zagotavljati ustrezno vodo za kopanje. Analize vzorcev, ki jih morajo upravljavci jemati, pa izvajajo za to posebej usposobljeni laboratoriji. Slednji rezultate analiz teh vzorcev, ki jih upravljavci sami vzamejo in pošljejo na analizo, posredujejo tudi na Nacionalni inštitut za javno zdravje, ta pa na podlagi teh rezultatov vsako leto pripravi letno poročilo o kakovosti kopalnih voda.

»Odvzem vzorcev Zdravstveni inšpektorat RS izvaja v podporo inšpekcijskemu nadzoru, s katerim ugotavljamo skladnost vode s Pravilnikom o minimalnih higienskih zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati kopališča in kopalna voda v bazenih v času odvzema vzorca,« pojasnijo na inšpektoratu, ki v primeru »ugotovljenih kršitev pravilnika v skladu z načelom sorazmernosti« upravljavcu izreče opozorilo oziroma izda odločbo, s katero določijo rok za odpravo pomanjkljivosti. »Če iz analize kopalne vode izhaja, da voda ni primerna za kopanje oziroma predstavlja tveganje za zdravje ljudi, pa lahko začasno prepovemo uporabo kopalne vode.« Letos se, kot rečeno, to ni zgodilo, saj se po prepričanju inšpektorata lahko kopamo v vseh bazenih, katerih vodo so testirali.

Zdravstveni inštitut: "Kopalne vode ne smejo vsebovati mikroorganizmov, parazitov ali drugih snovi v številu in koncentracijah, ki same ali v kombinaciji z drugimi snovmi predstavljajo nevarnost za zdravje uporabnikov.«

Kopanje v naravnih kopališčih

Za tiste, ki jim kopanje v bazenih ne diši, pa so na voljo še naravna kopališča, teh je v Sloveniji zelo veliko; na slovenskih rekah, jezerih in morju je kopanju namenjenih 48 odsekov, pojasnijo na Agenciji RS za okolje (Arso). Na teh odsekih se prav tako sproti spremlja kakovost vode, in to na 14 dni v času kopalne sezone. Slovensko morje oziroma kakovost morske vode in primernost za kopanje se spremljata od 1. junija do 15. septembra. Celinske vode, se pravi vodo na kopališčih ob rekah in jezerih, pa testirajo od 15. junija do 31. avgusta.  

Vzorčenje teh kopalnih voda in analize vzorcev izvaja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Ob vzorčenju vode opravijo še meritve drugih morebitnih nečistoč na površini. Povejmo, da so letos tudi vsa naravna kopališča primerna za kopanje.

STA
Idrijčani nimajo nič proti uvedbi parkirnine, moti jih le višina zneska, ki ga bodo morali plačati za parkiranje v parku med vikendi.