Velika pričakovanja uporabnikov

Vremenoslovci o (ne)predvidljivem petku: "Pričakujemo marsikaj, od močnega vetra do nalivov, tudi točo"

G.G.
1. 8. 2019, 12.29
Posodobljeno: 1. 8. 2019, 12.50
Deli članek:

Na Agenciji za okolje (Arso) so postregli z zagonetnim naslovom prispevka.

Profimedia
Fotografija je simbolična

»Vremensko predvidljivi, a hkrati nepredvidljivi petek«. Kaj to pomeni? Na kratko, »v petek bo vreme drugačno kot te dni.« To še ne pove dovolj. Zato dodajmo pojasnilo naših vremenoslovcev.

Meteorologi na začetku razmišljajo o naših pričakovanjih do točnosti vremenskih napovedi. Meteorološki modeli so na začetku tedna natančno napovedali 24-urno časovno okno, v katerem bo vremenska fronta prešla naše kraje. 

»Po tej strani bi lahko rekli, da bo vremenska napoved za petek točna in predvidljiva in da nam ne bo povzročala težav. Če bi tako vremensko spremembo lahko tako točno napovedali, recimo, pred 10 ali 20 leti, bi bilo to res. Danes pa so tako naša kot pričakovanja vas, uporabnikov precej večja. Od nas se pričakuje, da bomo napovedali, kdaj približno bo začelo deževati, koliko bo padavin, kako intenzivne bodo, kako bodo časovno in krajevno razporejene, ali bo vreme povzročalo težave v vsakdanjem življenju, morda tudi škodo – torej če bo toča, močni nalivi, morda močan veter…,« so zapisali na Arsu.

Na tej točki pa se zadeva zaplete, postane bolj nepredvidljiva in težavna. Kaj torej lahko danes rečejo poznavalci vremenskih pojajov za jutrišnji dan? »Vemo, da bo vremenski proces intenziven. Pričakujemo marsikaj, od močnega vetra do nalivov, tudi točo. A časovni potek je tudi danes, dan pred dogodkom, še dokaj nepredvidljiv. Se bo začelo že zjutraj oz. zgodaj dopoldne? Se bo dež z nevihtami potem razširil nad vso Slovenijo ali bodo morda nekatera območja dlje časa brez dežja? Od tega bo odvisna tudi dnevna temperatura. Pričakujemo močan veter ob morju. Toda ali bo ta piš pri nas ali morda le južneje nad hrvaško Istro? Se bo vse skupaj končalo že do večera ali se bo nadaljevalo še v prvi del noči na soboto? Veliko je odprtih vprašanj. To so glavna vprašanja vremenske napovedi za jutrišnji dan.«