Župnikova kalvarija

Soboški župnik trpi zaradi prevelikih strasti starejše gospe

L.T.
31. 7. 2019, 19.30
Deli članek:

Stolni župnik v Murski Soboti je žrtev zalezovalke, ki je ljubosumna na vsako žensko, s katero govori. Njene klevete je moral nasloviti v župnijskem listu.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Goran Kuhar, 39-letni stolni župnik župnije svetega Nikolaja v Murski Soboti, ima precej preglavic s poročeno gospo in babico, ki po kraju širi govorice, da imata poseben odnos.

»V teh govoricah poročena gospa in babica zatrjuje, da ima z mano poseben odnos, da bo živela z menoj in da bom zaradi tega pustil duhovništvo. Poleg tega je sovražno nastrojena do vsake ženske, s katero se pogovarjam, in jih potem ustrahuje. Zaradi teh dogodkov sporočam in zagotavljam: s to gospo nimam nobenih odnosov, zaradi te gospe nikoli ne bom zapustil duhovništva, še manj pa, da bi s to gospo živel,« je Kuhar zapisal v zadnjem župnijskem listu.

Sanja, da poljublja njegovo brado

Župnik je tako medijem pokazal ljubezenska pisma, ki jih prejema od omenjene gospe. Zaljubljena faranka bi rada poljubljala njegovo brado, počuti pa se kot samica, ki nanj čaka v jeseni življenja, je Kuhar povedal novinarki oddaje Svet na Kanalu A.

»Ščiti me kot medvedka mlade, ampak gospa ima moža in družino,« je osupel Kuhar, ki je gospo pred nekaj leti spoznal na nekem pogrebu in od nje nikoli ni pričakoval, da bo začela zganjati takšne »neumnosti«, kot se je izrazil. Ljubezenska pisma je zato sprva posredoval njenemu možu in upal, da se bodo zadeve uredile za štirimi stenami, a njegov pristop očitno ni bil uspešen, saj od moža ni dobil nobene povratne informacije.

Na vhodu preveri, ali mašo vodi on

Od omenjenega pogreba naprej je gospa postala redna obiskovalka cerkvenih maš, a v cerkev vstopi le, če v njej mašuje Kuhar. Vedno sede na isti stol in ga ne izpusti izpred oči. Na očeh pa ga ima tudi zunaj cerkvenih zidov, pred stanovanjem ga nemalokrat čakajo njena darilca – od ročnih ur do brivskih aparatov. Kuhar daril ne sprejema, temveč jih deli med siromašne, kar je zaljubljeno babico samo še bolj ujezilo.

Posegla bo po magiji in prekletstvih

Situacija je za Kuharja precej stresna, saj gospa ne izključuje niti uporabe magije, vedeževanja in prekletstva, mu je dala vedeti. Vendar Kuhar svojih celibatnih zavez ne namerava opustiti zaradi takšnih preizkusov. »Zame je duhovništvo predragoceno, da bi ga zapustil,« je odločen.

Kuharjevo predanost zavezam pa je že pozdravil murskosoboški škof Peter Štumpf, ki mu je čestital za pogum in način komunikacije z javnostjo, ko odpovedo pravna sredstva in se pokaže nemoč policije. »Kar se pa tiče magije in podobnih bedarij, tudi jaz javno povem, da pogosto obhodim vso škofijo, nad katero izrekam Božji blagoslov. Ni hudobije na tem svetu, ki bila močnejša od tega blagoslova,« je zagotovil škof Štumpf na družbenem omrežju Facebook in svoj zapis opremil s fotografijo monštrance v avtomobilu. 

Facebook
Škof Štrumpf že z monštranco obhaja škofijo, da bi Kuharja zaščitil pred magijo in kletvami.