Osem odstotkov

Trgovci si manejo roke, letošnji prihodki znatno višji

S.R./STA
31. 7. 2019, 11.24
Posodobljeno: 31. 7. 2019, 11.28
Deli članek:

Prodaja v trgovini na drobno je bila v letošnjem prvem polletju za 8,1 odstotka večja kot v enakem obdobju lani. Junija se je v mesečni primerjavi znižala za 0,5 odstotka, v letni pa je bila višja za 3,7 odstotka, je sporočil statistični urad.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je junija upadel predvsem na račun nižjega realnega prihodka v trgovini na drobno v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi, ki je bil nižji za pet odstotkov. Medtem je prihodek v trgovini na drobno brez motornih goriv večji za 1,4 odstotka.

Na letni ravni je bil prihodek višji. Realni prihodek je bil višji v trgovini na drobno z živili, in sicer za 3,7 odstotka, in z neživili, za 7,4 odstotka, v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi pa je bil nižji za 1,1 odstotka. Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno z motornimi vozili in njihovih popravil je junija rahlo upadel. Na mesečni ravni je bil nižji za 0,4 odstotka, na letni pa višji za štiri odstotke. V prvi polovici leta je bila prodaja motornih vozil za 6,6 odstotka višja kot v enakem lanskem obdobju. 

Statistični urad je objavil tudi podatke o prodaji v storitvenih dejavnostih in trgovini v maju. Ta je bila v mesečni primerjavi nižja za 1,1 odstotka, medtem ko je bila na letni ravni višja za 3,9 odstotka. Statistiki so mesečni padec pripisali visoki rasti v aprilu, ki je bila z 2,2 odstotka najvišja v zadnjih 12 mesecih. Rast v letni primerjavi pa je bila najnižja v zadnjem letu. 

Obseg prodaje prvih petih mesecih letos je bil za šest odstotkov večji kot v prvih petih mesecih lani. V storitvenih dejavnostih je bila rast 5,1-odstotna. Izrazitejša je bila v trgovini, kjer je bila 7,3-odstotna.