CENIKI

Za kepico sladoleda v središču Ljubljane zaračunajo celo tri evre

P.K.
28. 7. 2019, 15.01
Posodobljeno: 28. 7. 2019, 15.08
Deli članek:

Strokovnjaki za turizem pravijo, da so visoke cene blaga in storitev kazalec, da je na nekem območju ta gospodarska panoga razvita zelo dobro.

Dreamstime
Sladoledne kepice izven večjih mest so cenejše, a za njo vseeno ne boste odšteli manj kot 1,2 evra na kepico.

To pomeni, da je obisk dober oziroma da je dovolj tistih, ki se za nakup odločijo kljub višjim cenam. 

Dokler je torej povpraševanje potrošnikov, ki bodo tako drag sladoled kupovali, zadostno, dotlej se cena gotovo ne bo spremenila. Seveda pa znesek, ki ga vidimo na ceniku, kaže tudi, kako drago so ponudniki tega priljubljenega posladka plačali surovine zanj in kako »navadni» ali »premium«, torej bolj kompleksni, so njegovi okusi.

P.K.
Sladoledna kupa z dvema kepicama vas bo v centru Ljubljane lahko stala tudi 5 evrov.

Plačaš tudi lokacijo

»Kaj se gredo gostinci v središču prestolnice?! Kepica sladoleda 2,50 evra? Če grem z vso družino in vzamemo vsak samo eno kepico, me to pride 10 evrov. Včasih smo za tako količino plačali pol manj,« se nad drago ponudbo na enem od družbenih omrežij huduje neka ženska. Mnogi, ki so se pridružili množični razpravi na to temo, ji prikimavajo in dodajajo, da ne samo pri sladoledih, tudi cene pijač, celo hrane v gostilnah, se med poletjem precej zvišajo. »Ne bodite primitivni, saj ne plačate samo sladoleda, ampak top lokacijo, razgled. Če vam kaj ni prav, pojdite drugam,« se glasi eno od mnenj tistih, ki ne vidijo težave v tem, da so cene na elitnih lokacijah bolj zasoljene.

Koliko stanejo

Ali se spomnite časov, ko smo še imeli tolarje in smo za kepico sladoleda odšteli 100 tolarjev, kar je danes malo manj kot 50 centov?!

Preverili smo, koliko je treba odšteti za kepico sladoleda v prestolnici. V »nestrogem« delu Ljubljane se sladoled dobi za najmanj 1,30 do 1,80 evra, v središču Ljubljane pa je kepico za manj kot dva evra težje dobiti. Večinoma je namreč zanjo treba odšteti dva evra (to je v primeru izbora »navadnih« okusov, ko kupimo čokolado, vaniljo, jogurt …), bolj kompleksni, sestavljeni okusi so čez dva evra. Ena od najvišjih videnih cen za kepico je 2,70 evra.

V tem primeru gre za »premium« sladoled dražjih, prvovrstnih sestavin. Je veganski, brez kravjega mleka in sladkorja, tudi brez glutena, in stane torej skoraj tri evre, ponujajo pa ga v enem od lokalov neposredno ob Ljubljanici. Približno take so cene tudi v drugih večjih slovenskim mestih, obleganih s turisti. Za kepico morate na primer v Mariboru ali Izoli odšteti od 1,50 do največkrat 2,50 evra. V manjši krajih so cene kepice tudi že okoli 1,20 evra, zelo redko pa pod to ceno. Znesek, ki smo ga videli v manjših krajih, pa je okoli 1,30 do 1,50 evra za kroglico.

Zanimivo je sicer, da je bil tisti, zaradi katerega imamo v Evropi sladoled, Marco Polo, svetovni popotnik. Ta ga je leta 1295 jedel na Kitajskem, kjer je »zahteval« njegovo recepturo in jo prinesel v svojo domovino Italijo, kjer so od 13. stoletja dalje zaradi njega že jedli sladoled. In Italijani že od takrat veljajo za ene največjih mojstrov v pripravi tega kremastega in osvežujočega posladka.