Slovo?

Se metalski festival MetalDays poslavlja od Tolmina?

J.P.
28. 7. 2019, 12.02
Deli članek:

Vse kaže, da bo tradicija po letu 2020 prekinjena.

Facebook
Obvoznica bi prepolovila prizorišče.

Metalski festival MetalDays, ki je toliko let v Tolmin z okolico privabljal trume ljubiteljev metalske glasbe, se bo, kot kaže, poslovil od slikovite okolice, brez katere ne bi bilo mogoče udejanjiti ideje o metalskih počitnicah. Kot so sporočili organizatorji, jim jo je zagodla načrtovana gradnja obvoznice, ki naj bi sprostila promet skozi središče mesta. Kar bo, po besedah organizatorjev, prizorišče razpolovilo. O projektu so bili obveščeni pred šestimi leti, izvajalci naj bi z deli začeli leta 2021.

Zaprto za promet

Kot so zapisali v izjavi, ne vidijo, kako bi lahko med gradnjo obveznico priredili festival. Tudi, ko bodo dela zaključena, zaradi zaščitenega območja, ki sega 35 metrov na vsako stran obvoznice – v njem ne bo dovoljeno kampirati, parkirati oziroma postavljati premičnih objektov – s svojim delom najverjetneje ne bodo mogli nadaljevati, ocenjujejo. Edina možnost bi bila, da se odsek v času trajanja festivala zapre za promet.

Selitev na Primorsko?

Organizatorji se bodo z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom, ki je festival tudi obiskal, tolminskim županom Urošem Brežanon in predstavniki Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo za mizo usedli konec avgusta ali v začetku septembra, da se pogovorijo o prihodnosti festivala v Tolminu. Zaenkrat kaže, da so pripravljeni napeti svoje moči, da bi MetalDays ostal tam.

Lov za novo lokacijo že poteka. V igri sta menda dve, po poročanju Dela je ena na Obali.