Bo roka pravice le dosegla razvpitega poslovneža?

Sergej Racman: od uspešnega poslovneža do prodajalca mesenih užitkov

Ž.K.
26. 7. 2019, 19.29
Posodobljeno: 26. 7. 2019, 19.29
Deli članek:

Kdo je Sergej Racman, ki je vpleten v številne sumljive posle, policija pa ga išče zaradi vpletenosti v izkoriščanje prostitucije?

STA
Poslovni podvigi Sergeja Racmana segajo širom po svetu. Podjetja naj bi imel registrirana na Cipru, v Italiji, na Irskem, v ZDA, na Britanskih Deviških otokih in drugod.

Sergej Racman je bil eden od ustanoviteljev in vodilnih mož ene najbolj uspešnih zasebnih finančnih družb v Sloveniji, KD Group. Slednja je tudi poskrbela, da se je v ljubljanskem BTC zgradila kinodvorana Kolosej, ki jo je Racman leta 2001 lastniško prevzel kar s pomočjo denarja, ki ga je zagotovil KD Group. Sredstev naj ne bi nikoli v celoti vrnil, zaradi česar se je s kolegi v KD Group tudi sprl. Družba Kolosej je najprej rasla in se širila, nato pa so se začele težave. Ime Sergeja Racmana se je vedno večkrat pojavljalo v povezavi z veliki dolgovi, ki si jih je nakopal. Dolgove si je nakopal v Sloveniji, dolžen je srbski NLB, z njim povezano podjetje je dolgovalo denar madžarski davčni upravi, z dolgovi je bilo njegovo ime povezano celo v Uzbekistanu.

Dolžan okrog in okrog

Čeprav je še vedno dolžen milijonske zneske tako državi kot bankam in različnim zasebnim podjetjem, je z različnimi pravnimi in poslovnimi mahinacijami uspel zadržati Kolosej v svojih rokah. In potem ko je vsaj nekaj časa kazalo, da je poslovno popolnoma propadel, se je začel pojavljati v različnih večjih poslih. Glede na uradne podatke je lastnik ali solastnik 12 podjetij zgolj v Sloveniji. V lasti ima večji delež KD Group, ima več igralnic in, kot rečeno, Kolosej. Lani je prek družbe Alea Iacta vodil skupino delničarjev Hranilnice Lon, ki se je potegovala za prevzem te hranilnice, ki naj bi se kmalu preoblikovala v banko. Ob tem manevru jim je Agencija za trg vrednostnih papirjev očitala usklajeno delovanje in celo odvzela glasovalne pravice. Na Primorskem se je pojavil kot kupec deleža v Komunali Nova Gorica, vpletel se je tudi v prevzemno vojno za Certa holding.

Denar v tujino

Denar iz podjetij pod njegovim vplivom naj bi se že leta stekal na Ciper, kjer ima podjetje X6D. Njegovo ime je tudi v zloglasnih Panamskih dokumentih, saj naj bi na Britanskih Deviških otokih ustanovil podjetje South Europe Capital. V enem izmed zadnjih poslovnih manevrov, ko bi skoraj ostal brez Koloseja, se je denar za rešitev čudežno pojavil iz ene od italijanskih bank. Glede na način poslovanja lahko sklepamo, da ima poleg podjetij, ki so uradno vpisana na njegovo ime, odločilen vpliv še v številnih drugih, kjer kot zastopniki ali ustanovitelji nastopajo njegovi sorodniki ali prijatelji.

Kdo mu gleda pod prste?

Že več let je na tnalu organov pregona, njegove aktivnosti naj bi preiskovalo specializirano državno tožilstvo, na sodišču se je znašel zaradi sporne prodaje delnic Evrotehne, a so obtožnico po več letih umaknili. Sumijo ga oškodovanja upnikov pri prodaji stavbe Koloseja, Agencija za nadzor trga vrednostnih papirjev ga je večkrat kaznovala zaradi spornih borznih praks.

Kot kaže, pa se bo v priporu znašel zaradi sodelovanja pri izkoriščanju prostitucije. Ko so policisti zaradi prostitucije zaprli klub Marina v Ajševici, se je med osumljenci pojavil tudi Racman. Najprej naj bi v klubu zgolj skrbel za to, da je denar »legalno« zapuščal podjetje, nato pa prek povezanih podjetij postal celo solastnik sporne družbe Cratos, ki je klub vodila. Čeprav je že več let znano, da ima v Ljubljani več milijonov evrov vredno vilo, ima uradno prebivališče prijavljeno na Slovaškem, zaradi česar je še vedno nedosegljiv slovenski roki pravice.