Z mišicami ali možgani

To so najbolj plačana študentska dela

Žiga Kariž
23. 7. 2019, 19.30
Posodobljeno: 23. 7. 2019, 19.45
Deli članek:

V poletnih mesecih, ko se večina delavcev odpravi na dopust, delodajalci pogosto posežejo po študentski delovni sili. Kdo plača največ?

ŠOUM
Najbolje so plačana kratkotrajna fizična dela.

Študentsko delo obstaja že več kot 50 let, a se je v zadnjih letih spremenilo. Bistveno se je podražilo s prispevki in davki, uzakonila se je najnižja urna postavka. Obstajajo celo predlogi, po katerih bi študentske servise, kot jih poznamo, ukinili in njihovo dejavnost prenesli na zavod za zaposlovanje.

O koristi študentskega dela ni dilem. Je vir izkušenj za mlade, saj omogoča razvoj kompetenc in predstavlja pot do prve zaposlitve po študiju, hkrati predstavlja socialni korektiv, ki omogoča študij tudi študentom s slabšim socialno-ekonomskim položajem in študij brez kreditov. Največja ponudba študentskega dela je prav v počitniškem času, ko delodajalci potrebujejo študente za pokrivanje občasnih potreb po kadrih v času dopustov in bolniških.

Najbolje plačana dela

A katera dela so najbolj priljubljena in katera prinesejo največ denarja? Kot so nam povedali predstavniki Študentskega servisa Maribor, so najvišje urne postavke za kratkotrajna dela in strokovna ter računalniška dela. Povprečna bruto urna postavka za takšna dela je 9 evrov bruto oziroma 7,61 evra neto, kolikor študent dobi na račun. Celoten strošek delodajalca pa znaša 12,70 evra za uro dela. Pri dijakih so najbolj priljubljena enostavna enoizmenska dela, za katera se ne zahteva predznanja oziroma ni določene starostne meje. Med študenti pa so najpopularnejša dela, ki zadevajo stroko, za katero se usposabljajo na fakulteti, saj je lahko to odskočna deska za prehod v redno zaposlitev. »Največ povpraševanja med študenti je načeloma po kratkotrajnih delih z višjo urno postavko,« so nam še pojasnili v ŠS Maribor. Strežba je nekaj kar prevladuje vse leto, zdaj pa še toliko bolj, ker je sezona teras večine lokalov. Med poletjem se pojavi tudi več sezonskih del, kot so prodaja sladoleda, reševanje iz vode, gradbeništvo, zaradi teras je veliko več strežbe oziroma vse, kar je povezano s turizmom v smislu poletne sezone …

Arhiv Svet24
Študenti s poznavanjem Informacijskih tehnologij lahko računajo na reden visok prihodek.

Povprečna ali minimalna?

V Addecu so nam pojasnili, da delodajalci trenutno najbolj potrebujejo pomoč za vsa dela v gostinstvu in turizmu, za prodajo v trgovinah ter pomoč v skladiščih in proizvodnji. Kot pravijo, povprečna urna postavka znaša od 5 do 5,5 evra bruto, kar je zelo blizu minimalni urni postavki, ki trenutno znaša 4,89 evra bruto. Glede na izkušnje Addeca plačilo fizičnih del znaša do 8 evrov bruto bruto, plačilo administrativnih del pa znaša od petih evrov bruto navzgor. Urne postavke bi se lahko že zelo kmalu spremenile, saj je stranka Levica, bojda v dogovoru s koalicijo, v državni zbor že vložila predlog zakona, ki predvideva zvišanje minimalne urne postavke za študentsko delo s 4,13 evra neto (4,89 evra bruto) na 4,99 evra neto (5,9 evra bruto). Dijaki in študenti naj bi bili po predlogu upravičeni tudi do dodatka za nedeljsko in nočno delo ter za delo ob praznikih v enaki višini, kot to velja za delavce, ki pri istem delodajalcu delo opravljajo na podlagi pogodbe o zaposlitvi. Minimalna urna postavka za študente naj bi se po predlogu zakona usklajevala z rastjo minimalne plače, do zdaj pa se je usklajevala z rastjo povprečne plače.