Vlada RS

Dodatnih 40 tisoč evrov instituciji, ki je skoraj neznana

Gašper Petovar
24. 7. 2019, 06.50
Deli članek:

Center za evropsko prihodnost ni nova organizacija, ustanovljena je bila leta 2004. Namen ustanovitve je bil zagotavljati vsebinsko in tehnično pomoč državam z evropsko perspektivo, da se bodo uspešno spopadale z zahtevami integracijskega procesa. Pomagali so tudi pri prvem slovenskem predsedovanju EU.

Bobo
Spremembe akta bodo pripravili Cerarjevi ljudje.

Premier Marjan Šarec je v zvezi s centrom dal nalogu zunanjemu ministru Miru Cerarju, da pripravi spremembe in dopolnila akta o ustanovitvi ustanove. Namen sprememb je, da bo center začel izobraževati in usposabljati za delo na mirovnih operacijah in misijah. Še naprej pa bo center dejaven na vseh področjih, kot do zdaj. Omenimo zgolj dva projekta centra. Projekt, imenovan Kompas učenja, je regionalni projekt, njegov cilj pa je izboljšanje položaja osnovnošolskih otrok s posebnimi potrebami z izobraževanjem učiteljev z osnovnih šolv bolj odročnih krajih Albanije, Kosova, Severne Makedonije ter Bosne in Hercegovine. »Na podlagi izvedenih delavnic, analize primarnih in sekundarnih virov ter slovenskih izkušenj bodo predstavljeni konkretni predlogi za izboljšanje stanja dela z otroki s posebnimi potrebami v osnovnih šolah,« so opisali projekt v centru. Še eden izmed projektov je bilo spodbujanje podjetništva med mladimi na zahodnem Balkanu.

STA
Premier Šarec je dal zeleno luč za dodatni center znotraj Centra za evropsko prihodnost.

Urjenje ljudi za mirovne misije

Namen novega in dopolnjenega akta, da bi »usposabljanja za sodelovanje v MOM izvajali bolj kakovostno in stroškovno učinkoviteje, da bo naše osebje (vojaško, policijsko, civilno) bolje pripravljeno na izzive sodelovanja v različnih mednarodnih operacijah in misijah kriznega upravljanja«, so opisali v vladnem gradivu in dodali, da bo poleg nacionalnih potreb Slovenija s centrom »učinkoviteje zagotovila sodelovanje z OZN, EU in Natom, bilateralnimi ter drugimi partnerji. Na ta način bi tudi  lažje in kakovostnejše celostno pokrili vsebinska področja, ki jih narekujejo novi izzivi in izhajajo iz sprejetih zavez, denimo s področja hibridnih groženj, kibernetske varnosti, nadzora meja, migracij in drugih.«

STA
Dimitrij Rupel je bil šef slovenske diplomacije, ko je CEC razširil delovanje.

Center bo torej izvajal usposabljanja za sodelovanje v mirovnih operacijah in misijah, ki v nobenem pogledu ne posegajo v obstoječe programe usposabljanj, ki se izvajajo oziroma se nameravajo izvajati samostojno v okviru pristojnosti ministrstev in drugih nosilcev nacionalnovarnostnega sistema Republike Slovenije. Bodo pa, če bo treba, kot je bilo predstavljeno na vladi, iskali »sinergije« z obstoječimi programi usposabljanj.

STA
CEC je bil v pomoč pri predsedovanju Slovenije EU pod Janševim vodstvom.

Denar treh ministrstev

Seveda izvajanje teh novih programov ne bo zastonj. Za delovanje centra za izobraževanje in usposabljanje za sodelovanje v mirovnih operacijah in misijah na vladi ocenjujejo, da bo treba primakniti okoli 40 tisoč evrov na leto. Denar bo zagotovilo ministrstvo za obrambo, ki bo dalo letno 20 tisoč evrov, po 10 tisočakov pa bosta na letni ravni za izvajanje programov v okviru centra dali še ministrstvo za notranje zadeve in zunanje ministrstvo. Pri čemer je treba povedati, da bodo omenjena ministrstva denar centru začela dajati od leta 2020 dalje »znotraj letno načrtovanega finančnega okvira s proračunskih postavk za mednarodno sodelovanje in za usposabljanje v mednarodnih operacijah in misijah«. Za aktivnosti centra do konca tega leta pa bo treba dati zgolj 10 tisoč evrov, ki jih bo v celoti zagotovilo ministrstvo za obrambo.

Slovenska vojska
Usposabljanja znotraj CEC bodo deležni tudi vojaki.

Na ministrstvu za zunanje zadeve so ob ustanovitvi centra za usposabljanje znotraj institucije Centra za evropsko prihodnost prepričani, da bo delovanje centra omogočilo tudi kandidiranje za finančna sredstva za izvajanje programov, ki se financirajo s pomočjo mednarodnih organizacij. Se pravi, da vsi stroški ne bi bili kriti zgolj iz slovenskega proračuna.