Rekord leta 2003

Bo letošnje poletje med najtoplejšimi doslej?

J.P.
23. 7. 2019, 10.29
Posodobljeno: 23. 7. 2019, 10.30
Deli članek:

Meteorološko poletje se je že prevesilo v drugo polovico. Kar pomeni, da vremenoslovci že lahko podajo približne ocene.

Bobo
NIJZ svetuje, da v času največje moči sonca poiščimo senco, se zaščitimo s sončnimi očali, pokrivalom, primernimi oblačili in z zaščitno kremo.

Kako toplo bo letošnje poletje? Junijske temperature so primerljive z rekordno toplim junijem 2003, odklon od dolgoletnega povprečja je bil okoli štiri stopinje Celzija. Julij je sprva postregel z nekaj vročine, nato je sledila ohladitev – od 8. do 15. julija je bila temperatura malo pod dolgoletnim povprečjem. V zadnjih dneh se je znova ogrelo, pred vrati je vročinski val. "Glede na meritve prvih 21 dni julija in vremensko napoved do konca meseca računamo, da bo julij na državni ravni okoli 1,4 stopinje Celzija nad dolgoletnim povprečjem, kar je zelo podobno kot leta 2003. Zagotovo pa bo letošnji julij znatno manj vroč kot v letih 2015 in 2006, torej v temperaturnem smislu ne bo izjemen," so zapisali vremenoslovci Agencije RS za okolje.

Število vročih dni (najvišja temperatura zraka nad 30 stopinj Celzija): "Letos smo jih po večini nižin našteli med 10 in 20, na Primorskem tudi okoli 30. Poletje 2003 je postreglo z okoli 40 ali 50 vročimi dnevi, krajevno jih je bilo na Primorskem nad 70. Za primerjavo, pred nekaj desetletji smo po nižinah v običajnem poletju našteli okoli 10 vročih dni, v zadnjih 20 letih pa so pogosta poletja z več kot 20 vročimi dnevi. Letošnje poletje je že sedaj postreglo z nadpovprečnim številom vročih dni glede na obdobje 1981-2010, do konca avgusta pa lahko po nižinah računamo še na kakšnih 10-20 vročih dni, še nekaj več pa v nižjih delih Primorske."

Najtoplejše poletje doslej je bilo leta 2003. Ob tem se poraja vprašanje, ali je možno, da bo letos poletje še toplejše. "Statistična obdelava povprečne temperature zraka avgusta v zadnjih 60 letih kaže, da se je avgusta od 70. let prejšnjega stoletja do zadnjih let temperatura dvignila za okoli 2,5 stopinje Celzija. Temperaturni porast je zelo velik, če upoštevamo, da je nihanje povprečne temperature avgusta iz leta v leto okoli 1,4 stopinje Celzija. Tako ne preseneča, da v obdobju 1961-2018 (58 let) najtoplejših 13 avgustov najdemo v drugi polovici obdobja oziroma po letu 1991. Upoštevajoč medletno spremenljivost temperature zraka in avgustovski temperaturni dvig v zadnjih desetletjih lahko letos računamo na temperaturni odklon okoli 1,5 stopinje Celzija glede na primerjalno obdobje 1981-2010. Verjetnost za podpovprečno hladen avgust je le okoli 10 odstotkov, za rekordno vroč avgust pa največ pet odstotkov (rekordno vroči avgust 2003 je imel odklon 3,9 stopinje Celzija)," so še zapisali.

Med petimi najtoplejšimi

Zato menijo, da je bilo poletje 2003 tako izjemno, da ga letos verjetno ne bomo presegli. "Statistično gledano je zaenkrat okoli triodstotna verjetnost, da bo letošnje poletje rekordno vroče. Naslednje najbolj vroče poletje doslej, leta 2017, je bilo skoraj stopinjo hladnejše kot leta 2003 in ga bomo letos verjetno presegli (verjetnost okoli 55 odstotkov). Skoraj zanesljivo (verjetnost 95 odstotkov) pa bo letošnje poletje med petimi najtoplejšimi v zadnjih 60 letih."

Vročinski val

Iz Afrike v Francijo, Španijo in osrednjo Evropo doteka zelo vroč zrak, je za STA pojasnila dežurna meteorologinja Arsa Katja Kozjek. "V naslednjih dneh bo izjemno vroče vse od Francije pa do Skandinavije, naši kraji pa bodo ravno na robu tega prodora toplega zraka," je povedala.

Pri nas bo vročina izrazita v zahodni polovici Slovenije, na vzhodu pa bo hladneje, tam bodo najvišje temperature dosegale do 33 stopinj. Ob koncu tedna pa bo vročina nekoliko popustila, padavine bodo znova verjetnejše. Na Arsu dodajajo, da se bo vročina prihodnji teden vrnila.

V Franciji in Španiji se bo sicer ta teden segrelo do 40 stopinj. Nadpovprečno toplo bo tudi v Skandinaviji. V vzhodni Evropi bo vreme krojilo obsežno višinsko jedro hladnega zraka in tako bo daleč proti jugu, vse do severne Grčije in Turčije pritekal za ta čas razmeroma hladen zrak.