Od danes s 130 vojaki

FOTO: Vojaki prvenstveno patruljirajo v mešanih patruljah s policijo, razen če se vlada odloči drugače

S.R./STA
22. 7. 2019, 15.41
Posodobljeno: 22. 7. 2019, 18.08
Deli članek:

Z današnjim dnem je 35 dodatnih pripadnikov Slovenske vojske (SV) začelo izvajanje dodatnih nalog pri varovanju državne meje. Na slovenski južni meji je tako 130 vojakov oziroma okrepljena četa.

STA
Pripadniki SV, ki policiji pomagajo pri varovanju slovenske južne meje.

Pripadniki SV policijo na meji sicer podpirajo vse od leta 2015. "Želel bi poudariti, da z njimi ves čas zelo dobro sodelujemo, koordiniramo vse naloge in tudi v prihodnje bomo nadaljevali na enak način," je povedal vodja operative sil SV Miha Kuhar

Osnovna naloga pripadnikov SV je skupno patruljiranje v mešanih patruljah s policijo ob državni meji, prav tako tudi samostojno patruljirajo in opazujejo. "Patruljiramo tudi z lahkimi oklepnimi vozili, nudimo pomoč pri vzdrževanju lahkih tehničnih ovir, državno mejo občasno nadzorujemo tudi z brezpilotnimi letali, tako da izvajamo kar celoten spekter nalog. Če bi vse strnil v eno podporno nalogo, je to izvajanje odvračanja z našo prisotnostjo ob meji," je pojasnil. 

Pristojnosti SV pri nadzoru državne meje so urejene z zakonom o obrambi. Zato bi po Kuharjevih besedah težko ugodili željam ilirskobistriškega župana Emila Rojca, ki si želi, da bi SV imela na meji večje pristojnosti kot doslej. "Če pa se slovenska vlada odloči drugače, lahko opravljamo tudi naloge po 37.a členu zakona, in moram poudariti, da smo pripravljeni tudi na to," je še povedal. 

STA
Vodja operative sil SV Miha Kuhar.

Za kar jih prosi policija

SV opravlja tiste naloge, za katere jih prosi policija. Trenutno je na območju državne meje 130 vojakov, njihovo število pa bi se ob prošnji policije lahko še povečalo. Sicer pa vojaki v mešanih patruljah skrbijo tudi za to, da v primeru napada na policista ustrezno odreagirajo in ga branijo. 

Prošnjo za povečanje števila pripadnikov SV so s strani policije dobili že prejšnji teden in ne šele po povečanem pritisku nelegalnih migrantov, ki so jih odkrili na območju Ilirske Bistrice. 

Dodatnih 35 pripadnikov SV bo v mešanih patruljah delovalo na območju Policijske uprave Koper, pri svojem delu pa bodo med drugim uporabljali opremo za opazovanje in tudi oklepna vozila.