Visoke cene in slab odnos

Hrvati iščejo odgovore: »Zakaj imamo letos tako malo turistov?«

P.K.
22. 7. 2019, 19.30
Deli članek:

Zdaj, ko smo že globoko v juliju, je jasno. Hrvaška se srečuje z eno najslabših sezon v zadnjih letih. Kaj konkretno je krivo za to? Odgovor na to vprašanje se trudijo najti naši sosedje.

STA
Najpogosteje na Hrvaškem počitnikujejo Nemci, sledijo domači turisti, nato Avstrijci, potem pa Slovenci.

Hrvaški časniki, radijski eter in televizijske oddaje so tako posvečeni ugotavljanju vzrokov za ubog obisk. Mi smo preverili ugotovitve Hrvatov; kaj jim je po njihovem mnenju »vzelo« goste? 

Na začetku poletja so bili sicer še prepričani, da bodo spet padali rekordi, saj je do vključno junija kazalo dobro, a zdaj, ko smo že pri koncu julija, je dejstvo, da je turistična sezona slaba, neizogibno.

V prvih šestih mesecih so bile številke še zelo spodbudne. Do konca junija so imeli Hrvati 6,88 milijona gostov, kar je celo za dobrih šest odstotkov več kot lani, kar pa zadeva nočitve, so jih zabeležili 26,26 milijona (tri odstotke več kot leta 2018). Toda v tekočem mesecu se je zadeva precej spremenila.

Župan kritizira

V prvi polovici julija je Hrvaško obiskalo skoraj 100.000 gostov manj kot v enakem obdobju lani. Tudi nočitev je bilo manj – za kar pol milijona. In kaj naj bi po mnenju Hrvatov tujce odvrnilo od tega, da jih obiščejo? Največjo krivdo pripisujejo previsokim cenam storitev oziroma ponudbe. O tem se je na družbenih omrežjih razpisalo tudi več posameznikov, med njimi župan občine Murter-Kornati, Toni Turčinov.

Navedel je primerjavo za ceno rogljička. Na Murterju je zanj treba plačati trikrat več kot v Zagrebu (v enaki pekarni). Še bolj se je razpisal in dodal zgovorne primerjave Rovinjčan Igor Franković. »Kaj se čudite? Ste mislili, da so gosti neumni, da jih lahko ropamo v nedogled,« je izjavil in dodal, da smo za počitniško hišo za teden dni leta 2015 odšteli 2000 evrov, letos je za tak aranžma treba odšteti 3500 evrov.

STA
Turisti letos raje kot na Hrvaško odhajajo v Grčijo, Turčijo in Egipt.

Draga pica

Omenja tudi ceno pice v tem obmorskem kraju, ki je 95 kun (to je skoraj 13 evrov). Izpostavil je še ceno taksija, za katerega morate, če se z njim v Rovinju in okolici peljete štiri kilometre, plačati 120 kun (16 evrov). »Tisti, ki so realni pri cenah, so polni. Njim se sezona ni poslabšala. Preobrat so doživeli tisti, ki se precenjujejo. Pomembno je, da se cenimo, to, da višamo cene v višave, pa se nam zdaj maščuje,« je na koncu Frankolović še dodal v svojem kritičnem zapisu.

Mnogi so prepričani, da se še z nečim Hrvati ne morejo ravno pohvaliti, in sicer z odnosom do turistov. »Primanjkuje nam čuta do ljudi, malo smo hladni, mogoče celo arogantni. Mislimo, da če imamo lepo morje, da bodo ljudje kar hodili sem. Ne, tudi človeški dejavnik je pomemben,« je v eni od televizijskih oddaj dejal eden izmed zasebnikov, ki oddaja apartmaje v Pulju.

Raje v Grčijo

Kot tretji poglavitni razlog, po cenah in negostoljubnosti, pa Hrvati izpostavljajo, da so se mnogi zvesti gosti na počitnice odpravili drugam. »Turčija in Grčija sta bili prejšnja leta varnostno vprašljivi, letos je stanje tam dobro in mislim, da so mnogi raje kot k nam odšli tja. No, saj cene imajo res ugodnejše. Premisliti bomo morali, kako naprej,« je v radijski oddaji na enem od dalmatinskih radiev dejal Ivica iz Dubrovnika.

Facebook
Na najbolj znanih turističnih mestih boste segli globlje v žep.

Kaj ste rekli Slovenci

Da bi dobili še vaš pogled na stanje, smo sestavili spletno anketo na spletni strani Novice Svet24.si, v kateri smo vas spraševali, kaj je po vašem mnenju krivo za to, da na Hrvaškem tudi Slovenci ne letujemo več tako množično. Med mogoče odgovore smo uvrstili: previsoke cene, željo po obisku druge destinacije, odnos turističnih ponudnikov, neurejene plaže in okolica ter slabo vreme. Na anketo ste se odzvali množično – odgovorilo vas je skoraj 5000.

Skoraj 60 odstotkov vas je dejalo, da so za slab obisk Hrvaške najverjetneje krive previsoke cene, skoraj 30 odstotkov pa vas meni, da je za slabo sezono kriv odnos hrvaških turističnih ponudnikov, sploh do Slovencev. Skoraj 7 odstotkov anketirancev je dejalo, da na slabši odziv odjemalcev turističnih storitev vpliva neurejenost naše južne sosede. Plaže in mesta so ponekod namreč precej zanemarjeni. Sploh odpadki predstavljajo veliko težavo. 

Da je želja po obisku in doživetju kakšne druge turistične destinacije soodgovorna za slabši obisk Hrvaške, meni skoraj šest odstotkov od 5000 anketirancev. Trije odstotki sodelujočih v anketi pa je dejalo, da je za turistično neuspelo poletje krivo tudi nekoliko slabše vreme, sploh v juniju. Tudi prvih 15 dni julija je bilo precej muhastih.