Slovenija

Slovenska šola in gospa štrudelj

Sara Štrk, Edita Žugelj
22. 7. 2019, 21.06
Deli članek:

Ta teden pozornost namenjamo štipendistom Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF), ki so se predstavili na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Edita Žugelj
Štipendisti ASEF na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

ASEF štipendira slovenske študente za 10-tedenske raziskovalne obiske na vrhunskih univerzah in raziskovalnih institucijah zunaj Slovenije. Nadarjenim študentom tako omogočajo štipendije pri 45 profesorjih slovenskega rodu, ki delujejo po univerzah v ZDA, Kanadi, Avstraliji, na Novi Zelandiji in v Združenem kraljestvu. Med prakso je študentom omogočeno spoznavanje slovenskih izseljenskih skupnosti.

ASEF že tretje leto omogoča štipendije tudi potomcem slovenskih izseljencev iz ZDA in drugih držav, ki prihajajo na poletno izmenjavo v Slovenijo. Tako se na Slovenijo navežejo s kariernega vidika, hkrati pa spoznavajo domovino prednikov. Pri tem ASEF seveda želi, da se čim več mladih preseli nazaj v Slovenijo.

Med štipendisti slovenskega rodu, ki jih letos gosti ASEF, je tudi Tina Rozman iz Clevelanda: »Kot medicinska sestra nekaj tednov delam v centru za starejše, v ZDA sem namreč zaposlena kot medicinska sestra v vojaški bolnišnici. Vsi starejši so me res lepo sprejeli, vsak dan pa me naučijo kaj novega. V ZDA se nisem nikoli počutila tako doma, kot se počutim tu.«

ASEF svoje dejavnosti iz ZDA širi tudi v druge dele sveta, kjer živijo slovenske skupnosti. V Sloveniji je trenutno tudi štipendistka iz Argentine, Tatjana Marušič: »Prihajam iz Buenos Airesa, moji stari starši pa so Slovenci. Po drugi svetovni vojni so se preselili v Argentino. Tam imamo slovensko skupnost in slovensko šolo.« Iz Clevelanda je letos v Sloveniji tudi Rachel Kreuh, ki skupaj s Tino pleše pri tamkajšnji folklorni skupini: »Vsi moji stari starši so iz Slovenije, v ZDA pa so migrirali v 50. letih prejšnjega stoletja. Za to, da sem zaprosila za štipendijo pri ASEF, je več razlogov. Prvi je, da tu razširim svoje medicinsko znanje, drugi pa, da se bolje naučim slovensko, saj se bom potem lažje pogovarjala z babico, ki je v Clevelandu znana kot gospa Štrudelj, saj vstaja ob 5. uri zjutraj in peče zavitke za vse naokrog.