DODATEK

Upokojenci, vas zanima, kdaj boste dobili regres oziroma letni dodatek?

Ž.K.
22. 7. 2019, 19.55
Deli članek:

V spodnje članku najdete datum izplačila in zneske, ki jih boste prejeli.

STA
Regres bo prejelo nekaj manj kot 620.000 upokojencev.

Upokojenci bodo konec julija skupaj s pokojninami prejeli tudi letni dodatek, ki zanje pomeni enako kot regres za aktivno prebivalstvo. Izplačan bo v petih različnih zneskih. Letni dodatek bodo prejeli tudi prejemniki invalidskih nadomestil. Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja je po zadnjih objavljenih podatkih nekaj manj kot 620.000. Za izplačilo letošnjega letnega dodatka je v pokojninski blagajni načrtovanih 140 milijonov evrov.

Različni zneski

V znesku za obračun letnega dodatka se upoštevajo tudi del vdovske pokojnine oziroma družinske pokojnine po drugem roditelju, razlike pokojnin in dodatki k pokojnini po drugih predpisih in pokojnina, ki jo nakazuje tuj nosilec pokojninskega oziroma invalidskega zavarovanja. Višino letnega dodatka za te upokojence bodo določili glede na skupen znesek pokojnin iz slovenskega pokojninskega zavarovanja in pokojnin iz tujine. Če upokojenec prejema slovensko pokojnino v sorazmernem delu, mu bodo tudi letni dodatek obračunali in izplačali v sorazmernem delu.

Zpiz je pripravil primer 

Na odločbi, s katero je bila priznana pravica do prejemkov iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, naj uživalec preveri, koliko ima dopolnjene skupne zavarovalne dobe – in od tega, koliko mesecev v Sloveniji. Primer: če ima dopolnjenih 456 mesecev skupne zavarovalne dobe, od tega v Sloveniji 319 mesecev, je to 69,9 odstotka od skupne zavarovalne dobe (319/456 = 0,699). Višina pokojnine znaša denimo 552,81 evra, kar predstavlja seštevek slovenske pokojnine v višini 335,47 evra in pokojnine iz tujine v višini 217,34 evra. Glede na veljavno lestvico bi se letni dodatek odmeril v višini 210 evrov, ker pa je v navedenem primeru slovenska pokojnina priznana v sorazmernem delu, se pripadajoči znesek letnega dodatka obračuna na navedeni izračun: 210 evra x 69,9 odstotka = 146,79 evra.

Če ste novopečeni upokojenec

Na Zpizu so zapisali, da se bo vsem, ki bodo pravico do pokojnine ali ustreznega nadomestila iz invalidskega zavarovanja pridobili po juliju letos, pripadajoči del letnega dodatka izplačal v sorazmernem delu glede na datum priznanja pravice skupaj z izplačilom prve pokojnine ali prvega nadomestila. Torej se jim regres obračuna po dvanajstinah.