Nov vročinski val

Prihaja iznad severne Afrike, ne bomo ji ubežali niti v Sloveniji

G.G.
22. 7. 2019, 11.15
Posodobljeno: 22. 7. 2019, 11.17
Deli članek:

V prvi polovici julija smo imeli predah od vročine, v tem tednu pa nas bo zajel nov vročinski val.

Profimedia
Fotografija je simbolična

»Nad severovzhodnim Atlantikom se proti jugu, skoraj do severozahodne Afrike spušča višinska dolina s hladnim zrakom, na njeni sprednji strani pa začenja proti zahodni Evropi pritekati zelo topel zrak iznad severne Afrike, ki bo postopoma preplavil tudi del srednje Evrope,« so zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso).

Spet bo najbolj vroče v Franciji in Španiji, komaj znosna pripeka pa bo pestila še prebivalce Belgije, Luksemburga in Nizozemske ter zahod Nemčije. Tam naj bi vročina trajala do vključno četrtka, temperatura pa se bo ponekod dvignila tudi nad 40 stopinj Celzija.

Kako bo v Sloveniji? Vročina bo stopnjevala formo. Vrh bo dosegla v sredo in četrtek, ko bodo po nižinah osrednje in zahodne Slovenije najvišje dnevne temperature okoli 35 stopinj. Tudi ponoči ne bo več sveže, zato bodo v mestih tisti brez klimatske naprave spet preklinjali.

Na Gorenjskem se ne boste ohladili

Zelo vroče bo tudi na Gorenjskem, medtem ko v vzhodni Sloveniji izrazite vročine ne pričakujemo, kajti tja bo občasno od vzhoda »pljusknil« malo manj vroč zrak. Tam bodo najvišje dnevne temperature okoli 32 ali 33 stopinj. »Vročina bo za malenkost popustila predvidoma že v petek, verjetno bo pa zato nekoliko bolj soparno. Za konec tedna je najverjetnejši scenarij ta, da se bo na začetku omenjena višinska dolina od zahoda približala Alpam, hkrati pa naj bi bil višinski proces, ki bo nad vzhodno Evropo, najbližje našim krajem. V tem primeru bi vročina prehodno popustila, precej verjetno pa bo ozračje nestabilno, nastajale bodo nevihte. O obsegu in jakosti neviht je še prezgodaj govoriti,« so še sporočili z Arsa.