Nemirno nebo

FOTO: Razbesnele so se nevihte z obilnimi padavinami in točo

S.R.
21. 7. 2019, 16.43
Posodobljeno: 21. 7. 2019, 20.50
Deli članek:

Popoldne so sicer vroč in sončen dan prekinile nevihte s silovitimi nalivi in tudi točo.

Facebook/Neurje.si/R.Ž.
Toča v Svibnem v občini Radeče.

Agencija RS za okolje je že zjutraj izdala opozorilo pred močnejšimi nevihtami s točo. "Danes popoldne ter v zgodnjih večernih urah je v severni in vzhodni polovici države povečana verjetnost za krajevna neurja z nalivi, sunki vetra in točo," so zapisali. 

O manjši toči so najprej poročali iz Ljubljane in Zasavja. STA je nato poročala, da so lokalna neurja ob približno 15.30 uri zajela občine Maribor, Ribnica na Pohorju, Rogaška Slatina, Velenje in Zagorje ob Savi, kjer so zabeležili 55 dogodkov.  V neurju je meteorna voda zalivala prostore stanovanjskih objektov, garažno hišo, dvorišče stanovanjskega objekta in več odsekov cest. Močan veter, ki je spremljal neurje, pa je podrl drog elektroenergetskega voda in odkril streho gospodarskega objekta. V Mariboru je voda zalila dvorišče stanovajske hiše, garažno hišo in cesto, veter pa je podrl drevo na stanovanjsko hišo, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Napovedi slovenskih meteorologov so se pridružili tudi ljubiteljski vremenarji pri Neurje.si, ki so prav tako opozarjali pred močnejšimi nevihtami z nalivi in točo, tudi močnejšim nevihtnim pišem. Popoldne so nato poročali, da so v severni Sloveniji nastale krajevne nevihte in da se je ena močnejša razvila nad Zasavjem. Močnejši nevihti sta se razbesneli tudi nad Pohorjem in Ljubljansko kotlino. Močnejši nevihti z nalivi in točo sta nastali tudi nad območjem Črnomlja in Halozami. Nevihtni sistem je nato prek jugovzhodne Slovenije "odpotoval" na Hrvaško.

Radarsko sliko padavin si lahko ogledate na tej povezavi.

Arso
Opozorilo za današnje popoldne.