Kritike zaradi kandidata

V koaliciji zaradi Šarčeve "enostranske" poteze že završalo

S.R./STA
17. 7. 2019, 14.31
Posodobljeno: 17. 7. 2019, 15.08
Deli članek:

V koalicijski SD so kritični do ravnanja premierja Marjana Šarca, ki da je enostransko odločil o tem, kdo bo slovenski kandidat za evropskega komisarja.

STA
Kot je dejal predsednik SD Dejan Židan, Janez Lenarčič ne uživa njihove podpore.

Šarec je danes namreč sporočil, da za kandidata za evropskega komisarja predlaga vodjo stalnega predstavništva pri EU Janeza Lenarčiča. Kot je dejal, je kandidat izkušen in strokoven. S predlogom je danes seznanil tudi koalicijske partnerje, vlada pa bo predlog obravnavala na četrtkovi seji. Ob tem je Šarec dejal, da verjame, da bodo tudi koalicijski partnerji videli nacionalni interes Slovenije in pomen enotnosti. 

"Enostranska odločitev predsednika vladeMarjana Šarcaje neprijetno sporočilo. Odgovornost predsednika vlade je, da skrbi za trdnost in zaupanje v koaliciji,"so v pisnem odzivu navedli v SD. Predsednik SD Dejan Židan pa je med današnjim obiskom v Mariboru dejal, da Lenarčič ne uživa njihove podpore. "Kandidat ni takšen, da bi užival našo podporo, kar se bo videlo na vseh glasovanjih," je odgovoril na novinarsko vprašanje, ali bodo v njihovi stranki podprli predlaganega kandidata za komisarja.

"Žal nam je, da na ta način predsednik vlade sporoča koalicijskim partnerjem, kaj je zanj partnerski dialog, kaj je spoštovanje koalicijskih partnerjev. Mi smo se pogovarjali v ponedeljek in takrat je povedal, da išče in razmišlja o zelo uglednem posamezniku. Tako je bilo govora, kakor da bo kandidat vsaj dr. Danilo Türk. Mi smo predlagali, da sledimo tudi temu, kar želi nova predsednica Evropske komisije, torej ženski in moški kandidat. Dogovorjeni smo bili, da pogovori danes popoldne potekajo, doživeli pa smo to informacijo, ki je njegova odločitev," je pojasnil.

Kupčkanje

V SD so se v pisnem sporočilu za javnost sicer najprej obregnili ob "politično trgovino", ki je spremljala izbor predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen. "Evropska unija pred novimi in veliki izzivi potrebuje vodstvo s široko demokratično legitimnostjo. Novo predsednico Evropske komisije spoštujemo, a to ne spreminja dejstva, da je njena kandidatura plod nesprejemljive politične trgovine za zaprtimi vrati. Šibka politična večina, ki je omogočila njeno izvolitev, sloni na skrajno desnih glasovih Orbana in Kaczynskega. Omenjene sile ne spoštujejo evropskih vrednot, kot so vladavina prava, demokracija in preseganje preživetih nacionalističnih miselnih in političnih okvirov," so zapisali v SD. Dodali so, da je to je po njihovem prepričanju resna napaka. 

Zato so pričakovali, da bo "Slovenija ravnala drugače in za slovenskega komisarja izbrala osebo z demokratično legitimnostjo kot ključnim pogojem, ob tem pa še s kompetencami, izkušnjami in ugledom v Sloveniji, v Evropski uniji in širše". Samo s takšno osebo lahko po njihovem mnenju Slovenija računa na to, da se bo njena specifična teža v evropskem prostoru krepila in da bo delo komisarja opravila v skladu z javno predstavljeno vizijo, zavezami in rešitvami. 

"Predlog, ki ne upošteva demokratične legitimnosti kot ključnega merila, je za nas nesprejemljiv. Enaka merila smo si zastavili za izbor ljudi na vodilne položaje v Evropski uniji in enaka merila imamo za izbor slovenskega komisarja," so še dodali v SD, kjer niso skrivali želje, da bi Slovenija za komisarsko mesto predlagala njihovo evropsko poslanko Tanjo Fajon. Šarec je sicer danes med drugim povedal tudi, da si po javnem nastopu Fajonove, v katerem je ta odrekla podporo von der Leynovi, težko predstavlja, kako bi sodelovali v komisiji.