"Izkušen in strokoven"

Šarec vladi za evropskega komisarja predlaga Lenarčiča

J.P./STA
17. 7. 2019, 13.04
Posodobljeno: 17. 7. 2019, 13.52
Deli članek:

Premier Marjan Šarec za kandidata za evropskega komisarja predlaga vodjo stalnega predstavništva pri EU Janeza Lenarčiča.

Bobo
Janez Lenarčič

Kot je premier dejal v današnji izjavi za javnost, je Janez Lenarčič izkušen in strokoven kandidat. Premier Marjan Šarec je s predlogom že seznanil koalicijske partnerje, vlada pa bo predlog obravnavala na četrtkovi seji. Komisarski kandidat bo moral prestati tudi zaslišanje v Evropskem parlamentu.

V Sloveniji smo marsikatero priložnost zamudili in prav je, da damo priložnost nekomu, ki pozna delovanje EU, je še dejal premier. Verjame, da bodo tudi koalicijski partnerji videli nacionalni interes Slovenije in pomen enotnosti. "Če gledam interese Slovenije in pričakovanja ljudi tam zunaj, sem prepričan, da je to prava odločitev," je dejal.

Poudaril je, da Slovenija trenutno potrebuje nevtralnega kandidata. "Ne bi se mi zdelo pravično, da bi bil kandidat član katere od koalicijskih strank," je dejal. Ne zato, ker ni kandidatov, ampak ker ne želi, da v vladi pride so sporov, oziroma, da se ponovi situacija izpred petih let. LMŠ in SD sta namreč dosegli po dva poslanska mandata v Evropskem parlamentu, zato se Šarcu ne bi zdelo pravično, da bi bil kandidat iz katere od teh dveh strank. Dodal je še, da je pošteno do vseh, da ne izberejo "strankarskega kandidata, ampak strokovnega kandidata." Poudaril je, da predlog ni utemeljen na podlagi spola, temveč strokovnosti. Slovenija tako ne bo sledila pozivu novoizvoljene predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki si je želela, da bi ji države članice dale na izbiro po enega moškega in eno žensko. Želi si namreč komisijo, ki bo uravnotežena po spolu. 

Na vprašanje, kateri resor bi si želela Slovenija, je Šarec odgovoril, da si bo prizadevala dobiti čim bolj primeren resor, ena od opcij je tudi širitev. Premier je sicer o tem že govoril s von der Leynovo.

Šarec je o potencialnem glasovanju na četrtkovi seji ob koncu izjave za javnost dejal: "Če bo do glasovanja prišlo, bodo šteli glasovi. To je demokracija."

Posredno priznal

Lenarčičevo ime se je omenjalo zelo neuradno že nekaj časa. Sam je pogovore o tem posredno priznal, ko je na povpraševanje STA o tem pred dnevi navedel zgolj, da "dokler predsednik vlade ne predlaga kandidata oziroma kandidatke za položaj evropskega komisarja oziroma komisarke iz Slovenije, so vsa ostala imena zgolj predmet ugibanj".