Mešane patrulje

Poklukar v parlamentu razkril Cerarjevo veliko laž

Mihael Korsika
17. 7. 2019, 06.57
Posodobljeno: 17. 7. 2019, 06.57
Deli članek:

Zunanji minister Miro Cerar se je debelo zlagal, ko se je 13. maja pohvalil, da je italijanskemu zunanjemu ministru v Bruslju predlagal vzpostavitev mešanih policijskih patrulj na italijansko-slovenski meji. Notranji minister Boštjan Poklukar je namreč razkril, da je italijanska policija to predlagala že 29. aprila.

Bobo
"To sem predlagal, da bomo italijanski strani zelo jasno pokazali, da si želimo krepiti zaupanje." - Zunanji minster Miro Cerar, 13. maj

Nekdanji predsednik vlade in prvak Stranke modernega centra Miro Cerar, ki je napovedal, da na jesenskem kongresu stranke ne bo znova kandidiral za predsednika, se na vse pretege trudi, da bi pet let staro politično stranko potegnil s političnega obrobja, kamor jo je spravil sam.

Potem ko je SMC zarila nož v hrbet predsedniku vlade Marjanu Šarcu in celotni koaliciji v primeru zakona o financiranju zasebnega šolstva, ki so mu odrekli podporo v zadnjem trenutku, se je včeraj izkazalo, da je Cerar zavajal in lagal celotni slovenski javnosti.

Pohvalil se je z italijanskim predlogom

Cerar se je 13. maja v Bruslju udeležil zasedanja zunanjih ministrov Evropske unije, na katerem se je sestal tudi z italijanskim zunanjim ministrom Enzom Moaverom Milanesijem. Po srečanju se je slovenski zunanji minister pohvalil, da je sogovorniku predlagal uvedbo skupnih policijskih patrulj ob italijansko-slovenski meji za učinkovito preprečevanje nezakonitih prehodov. »To sem predlagal, da bomo italijanski strani zelo jasno pokazali, da si želimo krepiti zaupanje,« je dejal Cerar.

Ob tem ni nepomembno, da je to sporočil pet dni po tem, ko je nekaj ilegalnih prebežnikov ugrabilo 79-letnega Belokranjca, saj se je predsednik SMC s tem očitno želel pokazati kot odločen politik. Italijanski minister je po takratnih Cerarjevih navedbah pobudo sprejel pozitivno. Kako tudi ne, saj se je včeraj razkrilo, da jo je pravzaprav predlagala italijanska stran.  

STA
"Pobuda o mešanih patruljah je prišla s strani italijanske policije 29. aprila letos." - Notranji minister Boštjan Poklukar, 15. julij 2019.

»Pobuda o mešanih patruljah je prišla s strani italijanske policije 29. aprila letos, ko je vrh italijanske policije predlagal slovenski policiji to obliko sodelovanja,« je včeraj na nujni seji parlamentarnega odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo zatrdil notranji minister Boštjan Poklukar.

Ministrstvo za zunanje zadeve smo povprašali za komentar Poklukarjevih navedb. Odgovor smo prejeli v slabi uri, kar je prav gotovo rekordno hiter odziv. V daljšem odgovoru ministrstvo sicer ni zanikalo italijanske pobude, a tudi ni pojasnilo Cerarjevih navedb o domnevno njegovi pobudi.

Ob tem so zapisali, da je bila ocena policij obeh držav, da bi uvedba mešanih patrulj na slovensko-italijanski meji prispevala k zmanjšanju privlačnosti zahodno-balkanske poti. »Predstavniki Republike Slovenije in italijanske republike so na številnih nivojih govorili o uvedbi mešanih patrulj. Minister za zunanje zadeve Miro Cerar se je z italijanskim ministrom Enzom Moaverom o uvedbi mešanih patrulj pogovarjal 13. maja v Bruslju, o operativni uvedbi sta govorila tako direktorja slovenske in italijanske policije, 17. maja v Rimu, kot ministra za notranje zadeve Slovenije in Italije. Vlada se je z informacijo o nameravanem podpisu izvedbenega protokola med slovensko in italijansko policijo o izvajanju mešanega patruljiranja ob slovensko-italijanski meji seznanila na seji 20. junija 2019,« so med drugim sporočili z zunanjega ministrstva.

STA
Mešane patrulje na slovensko-italijanski meji so začele delovati 1. julija.

Vzpostavitev patrulj napaka

Nujno sejo odbora državnega zbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je ob začetku parlamentarnih počitnic na temo mešanih patrulj zahtevala poslanska skupina NSi. Odločitev vlade glede vzpostavitve mešanih patrulj namreč ocenjujejo kot napako, ki ima lahko dolgoročne posledice.

Slovenija je s tem po oceni poslanca Jerneja Vrtovca (NSi) priznala, da razmer na južni meji ne obvladuje.  S tem je lahko dala italijanski politiki povod, da razmišlja še o drugih ukrepih, kot je celo postavitev ograje na slovenski zahodni meji. Mešane policijske patrulje so zato po oceni Vrtovca v interesu politike sosednje Italije.