Damir Topolko

Šarec zahteval menjavo, Alenka ga (še) ne da

Žiga Kariž
16. 7. 2019, 19.20
Deli članek:

Marjan Šarec je ob aferi maketa zahteval tudi glavo Damirja Topolka, a pet mesecev kasneje ta še vedno upravlja stotine milijonov evrov državnega denarja.

STA
Kljub očitni napaki je Topolko še vedno na položaju in upravlja s 750 milijoni evrov držanih sredstev.

Ministrica Alenka Bratušek je 28. februarja napovedala, da bo z mesta direktorja direkcije za infrastrukturo (DRSI) razrešila Damirja Topolka. Njegov odhod z ministrstva za infrastrukturo je bolj ali manj neposredno zahteval predsednik vlade Marjan Šarec. Razlog je bila afera Maketa. Spomnimo: vlada Mira Cerarja je naročila izdelavo makete drugega tira, za katero bi morali davkoplačevalci plačati več kot sto tisoč evrov. Potem ko je bila maketa že razstavljena v Kopru, pa se je izkazalo, da je pri razpisu prišlo do »napake«, elektronska pošta, ki so si jo izmenjevali uradniki z ministrstva za infrastrukturo in uslužbenci oglaševalskih agencij, pa je nato kazala, da je bil posel dogovorjen vnaprej.

Minister proč, direktor (še) ne

Zaradi afere je moral kot minister za okolje odstopiti Jure Leben, ki je bil v času afere sekretar na ministrstvu za infrastrukturo. A če je Leben, kljub temu, da ga je predsednik vlade Marjan Šarec izjemno cenil, svojo zamenjavo dobil v nekaj tednih, je Damir Topolko, ki upravlja s kar 750 milijoni evrov državnih sredstev, še vedno na položaju.

Še nekaj tednov časa

In kot kaže, se ministrici za infrastrukturo Alenki Bratušek ne mudi kaj dosti pri tem, da bi mu našla naslednika ali naslednico. Ker naj ne bi bilo pogojev za njegovo zamenjavo, bo Bratuškova izkoristila možnost, ki ji jo daje 83. člen zakona o javnih uslužbencih, ki pravi, da lahko ministrica, če želi, v prvem letu mandata zamenja vse predstojnike organov v sestavi ministrstva. Vlada Marjana Šarca je prisegla 13. septembra lani in s tem dnem se izteče tudi možnost tovrstne menjave.

STA
Alenka Bratušek ocenjuje, da Damir Topolko dela dobro.

Skrivnostna naslednica

Glede na to, da se začenja čas, ko najvišji vladni uslužbenci odhajajo na dopust, je časa za izvedbo razpisa, na katerem bi lahko našli naslednika za Topolka, še izredno malo. Na ministrstvu za infrastrukturo so skrivnostni. Kot so nam pojasnili, naj bi Alenka Bratušek vladi novo vršilko dolžnosti direktorice DRSI predlagala pravočasno, da bi ta lahko začela delo prvega septembra. Ista oseba, za katero je do zdaj znano le, da je ženskega spola, naj bi kasneje nastopila tudi polni mandat direktorice.

Zadovoljna z delom gospoda Topolka

Ker se je v zadnjem času na primeru direktorja agencije za varnost v prometu Igorja Velova izkazalo, da se da ljudi zamenjati tudi izredno hitro, nas je zanimalo, zakaj  zamenjava Damirja Topolka traja toliko časa. Odgovorili so nam: »Odkar Alenka Bratušek vodi ministrstvo, gospod Topolko dela dobro, izpolnjeni niso niti drugi pogoji za razrešitev direktorja DRSI, sicer bi ga lahko zamenjal že prejšnji minister za infrastrukturo,« in dodali, »učinkovitost DRSI pa je možno doseči le, če mesto direktorja DRSI prevzame nekdo, ki bo delo strokovno opravljal vsaj tako dobro, kot ga gospod Topolko, odkar je ministrica Alenka Bratušek.« Glede na to, da gospod Topolko uživa veliko naklonjenost gospe ministrice, se ne bi čudili, če bi ga septembra našli na kateri izmed drugih vodstvenih funkcij znotraj ministrstva.