Kako trdno stališče?

Zakon o financiranju zasebnih šol visi v zraku. Odločilni glasovi SMC!

G.G./STA
15. 7. 2019, 19.16
Posodobljeno: 15. 7. 2019, 20.33
Deli članek:

Državni svetniki so izglasovali odložilni veto na novelo zakona o financiranju zasebnih šol. V državnem zboru bo zdaj potrebnih 46 glasov. Kakšna so mnenja strank?

STA
Poslanec SMC Gregor Perić pravi, da SMC ne bo spremenil stališča.
"Kljub temu, da stojimo pri stališču, da je javno šolstvo pomembno, je treba obenem upoštevati ustavno sodišče in spoštovati načela pravne države," je poudaril Perič.

Ključni bi lahko bili glasovi koalicijske SMC.  Pri prvem glasovanju so bili vzdržani. Bodo tokrat podrli novelo zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja? Ne. Poslanec SMC Gregor Perič je zagotovil, da si SMC ne bo premislila, saj takega zakona ne more podpreti. Zatrdil je tudi, da pred ponovnim glasovanjem o zakonu ni čutiti pritiskov in tudi nima indicev, da bi do slednjih prihajalo. "Naše stališče je jasno od samega začetka, danes ga nismo spremenili in tudi v četrtek ga ne bomo," je odločen poslanec. Prav tako se v SMC po njegovih besedah ne bojijo političnih posledic, saj da so od začetka igrali z odprtimi kartami.

Na vprašanje, ali minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo še uživa zaupanje poslanske skupine SMC, je Perič odgovoril, da je bilo okoli tega veliko debat in špekulacij. A po njegovem mnenju je na potezi minister sam, ki mora oceniti, ali uživa širše zaupanje, pomemben pa je tudi morebiten signal predsednika vlade Marjana Šarca.

SDS za 100-odstotno financiranje zasebnih šol z javnoveljavnimi programi

Poslanko SDS Jelko Godec veseli, da je 17 državnih svetnikov prepoznalo neustavnost novele zakona in z odložilnim vetom omogočilo, da o njej poslanci ponovno glasujejo. "Upam, da bodo poslanci ob vnovičnem glasovanju zmogli preseči svojo ideološko zagrenjenost ter da bodo vsem otrokom omogočili tisto, kar jim po odločbi ustavnega sodišča tudi pripada, to pa je 100-odstotno financiranje javnoveljavnih programov v šestih zasebnih osnovnih šolah," je navedla Godčeva.

Napovedala je, da bodo poslanke in poslanci SDS vnovič glasovali proti noveli, saj se ne strinjajo s tem, "da se otroke deli na prvorazredne in drugorazredne". "Tudi v prihodnje bomo delali v smeri, da se odločba ustavnega sodišča dosledno uresniči," je dodala.

Pravo nad političnim kupčkanjem?

V NSi so glede na opozorila dveh pravnih služb ter kritike številnih pravnih strokovnjakov odložilni veto na novelo pričakovali. "Žal so bili v času sprejema zakona tudi naši dobronamerni predlogi preslišani. Lahkotnost, s katero minister Pikalo tepta pravno državo in želi preslepiti ustavno sodišče, bi morala skrbeti vse, ki jim je mar za vladavino prava in slovensko demokracijo," so navedli v NSi. Dodali so, da ima vladna koalicija možnost za nov premislek. Po njihovem mnenju bi bilo prav, "da bi pravo končno prevladovalo nad političnim kupčkanjem in samovoljo tistih, ki imajo v imenu ljudstva odgovornost, da vodijo slovensko državo".

Proti noveli zakona je že prvič glasovala tudi SNS. Njen predsednik Zmago Jelinčič si ne namerava premisliti. 

V DeSUS pa so ocenili, da je rezultat ponovnega odločanja o zakonu zelo negotov, zato ga tudi ni mogoče napovedati.

LMŠ in SD veta državnega sveta ne komentirata, tudi v Levici in SAB se za zdaj še niso odzvali.

Na novo premešane karte

Državni svetniki so s 17 glasovi za in 13 proti izglasovali odložilni veto na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki spreminja način financiranja zasebnih osnovnih šol. Z novelo naj bi uresničili odločbo ustavnega sodišča iz leta 2014, a kritiki opozarjajo, da novela odločbe ne uresničuje.

Poslanci bodo o noveli ponovno odločali predvidoma v četrtek, za njeno potrditev pa bo potrebnih najmanj 46 glasov. Na slednje po trenutnih napovedih strank ne kaže, tudi koalicija ni enotna.

Minister Pikalo je sicer na vprašanje, ali pričakuje, da si bo kdo od vzdržanih ali tistih, ki so bili proti zakonu, zdaj premislil, odgovoril, da se po vetu karte premešajo na novo.