Komisija proti

Državni svet sprejel veto na zakon o financiranju zasebnih šol

G.G./STA
15. 7. 2019, 15.59
Posodobljeno: 15. 7. 2019, 17.57
Deli članek:

Poslanci državnega zbora bodo zato o noveli ponovno odločali predvidoma v četrtek, za njeno potrditev pa bo potrebnih najmanj 46 glasov.

STA
Državni svet je odločil o vetu.
Minister za znanost, izobraževanje in šport Jernej Pikalo je na seji še enkrat predstavil ključne poudarke zakona in izpostavil nekaj netočnosti, ki jih širijo nasprotniki predloga. Ni res, pravi Pikalo, da se novela zakona nanaša na vrtce, kot govorijo nekateri, organizacijo vrtcev določa drug zakon.

Predlog odložilnega veta na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja je vložila skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Bogomirjem Vnučcem. Predlagatelji ocenjujejo, da je novela, ki jo je DZ sprejel v sredo, v neskladju z odločbo ustavnega sodišča, saj uvaja razlikovanje med javno veljavnimi programi in programi, ki so pridobili javno veljavnost. Uvedba razlikovanja po njihovih navedbah v praksi predstavlja temelj za razlikovanje oziroma omejitev višine sofinanciranja osnovnošolskega programa zasebnih šol, kar pa je v neposrednem nasprotju z odločbo ustavnega sodišča.

Vendar pa komisija DS za kulturo, znanost, šolstvo in šport, ki se je sestala pred izredno sejo, predloga, naj DS izglasuje odložilni veto, ni podprla. Vetu je bil naklonjen le en član, medtem ko jih je bilo šest proti. 

Na glasovanju državne sveta je bilo drugače. 17 jih je bilo za veto, 13 proti. Poslanci bodo o noveli ponovno odločali predvidoma v četrtek, za njeno potrditev pa bo potrebnih najmanj 46 glasov.

Novelo zakona, ki naj bi uresničila ustavno odločbo o financiranju zasebnih osnovnih šol, je DZ na seji minuli teden sprejel z 42 glasovi za in 36 proti. Podprle so jo LMŠ, SD, DeSUS in SAB, poslanca manjšin ter Levica, SMC je bila vzdržana. V SDS, NSi in SNS so bili proti.

Glede na to, da stranke napovedujejo vztrajanje pri svojih stališčih, pa je ponovno glasovanje za novelo lahko usodno, saj je za njen uspeh to pot potrebnih najmanj 46 glasov. Če pa bo zakon znova potrjen, se mu obeta nova bitka na ustavnem sodišču.

Odložilni veto tudi na novelo zakona o nepremičninskem posredovanju

Državni svetniki so z 19 glasovi za in štirimi proti izglasovali odložilni veto na novelo zakona o nepremičninskem posredovanju. Ta omejuje plačila za nepremičninsko posredovanje pri najemu in dodatne stroške, ki jih nepremičninske agencije lahko zaračunavajo svojim strankam. Za vnovično potrditev novele v DZ bo zdaj potrebnih najmanj 46 glasov.