Povrnitev stroškov?

Neurja pustošijo! Ali ste v kampu sploh zavarovani?

Ž.K.
15. 7. 2019, 19.30
Posodobljeno: 15. 7. 2019, 19.37
Deli članek:

Ali je možno od lastnika kampa dobiti povrnjene stroške škode, ki jo je povzročilo neurje? Kako lahko sami poskrbimo za zavarovanje premoženja in česa nam zavarovalnice ne bodo zavarovale?

Reuters
Škodo na avtomobilih krije kasko zavarovanje.

»Nekaj po 22. uri je naenkrat prišel močan veter, ki je pihal v sunkih s hitrostjo 110 kilometrov na uro in je po kampu nosil vse, kar ni bilo pritrjeno. Tako so na parcele prileteli senčnik in ležalniki s plaže ter z bazena, veter je poškodoval tende in paviljone, več kot 30 borovcev pa je podrlo, tako da so padli na avtodome, šotore, prikolice ter tudi nove mobilne hiške.« S temi besedami so na spletni strani Avtokampi.si opisali neurje, ki je pred enim tednom divjalo na področju Zadra. Škode je bilo ogromno. Neurje, ki je tako pustošilo po Zadru, je pred tem uničevalo po Istri, celotnem Kvarnerju in prek otokov vse do Dalmacije.  

Kako se zavarovati?

Dogodek ni osamljen. V zadnjih 14 dneh skorajda ni minil dan, da ne bi iz katerega od jadranskih letovišč poročali o škodi, ki so jo povzročila neurja. Na družbenih omrežjih so se med kampisti pojavila številna vprašanja o tem, kdo krije nastalo škodo. Ali lahko povrnitev stroškov škode terjajo od kampa? Ali se lahko primerno zavarujejo pred odhodom na dopust?

Nekateri zavarovani, drugi ne

Kamp vam bo povrnil stroške v neurju nastale škode le, če je nastala zaradi njihove premajhne skrbnosti, na primer če je na vaš avto padlo trhlo drevo, ki bi ga morali požagati.

Glede na izkušnje kampistov imajo kampi na Hrvaškem popolnoma različno urejena zavarovanja. Nekateri imajo zavarovano odgovornost, drugi ne. Vsekakor je pametno, da se o tem pozanimate, preden zabijete prvi klin. Zavarovanje odgovornosti pomeni, da vam stroške škode povrnejo, če se ugotovi, da je kamp odgovoren za njen nastanek. Za škode, za katere se izkaže, da so nastale kot posledica opustitve odgovornosti in skrbnosti lastnika kampa (na primer če se v viharju podre trhlo drevo, ki bi ga moral lastnik zaščititi oziroma odstraniti), torej odgovarja lastnik kampa. Prizadeti gost kampa lahko vloži odškodninski zahtevek na zavarovalnico lastnika kampa. Tega zavarovalnica pozove, da pojasni okoliščine, in če je zahtevek utemeljen, zavarovalnica izplača škodo.A četudi v kampu tako zavarovanje obstaja, je v primeru naravne nesreče, kot sta neurje in toča, le majhna verjenost, da bi zavarovalnice segle v žep.

Šotori da, baldahini ne

Kot so pojasnili v zavarovalnicah, nadstreškov in baldahinov ni možno zavarovati za primer toče ali neurja. V nekaterih zavarovalnicah ni možno zavarovati niti šotorov. 

O tem, kaj lahko storijo kampisti, da svoje premoženje čim bolj zavarujejo, smo povprašali tudi slovenske zavarovalnice. Iz Zavarovalnice Triglav so nam odgovorili, da lahko počitniške prikolice, šotore in opremo zavarujemo s kritjem vseh temeljnih požarnih nevarnosti: požara, viharja, toče, strele, eksplozije, padca letala, manifestacije in demonstracije ter udarca motornega vozila. Baldahine in opremo v njih ter platnene nadstreške pa lahko zavarujejo s kritjem za zgoraj navedene nevarnosti, vendar brez nevarnosti viharja in toče. A ponudba zavarovalnic se razlikuje tako, da v nekaterih zavarovalnicah šotorov ne morete zavarovati. Kot še pojasnjujo zavarovalničarji, pa lastnik kampa tuje lastnine za primer višje sile (vihar, neurje, toča) ne more zavarovati.