Zimmermann izgubil tožbo

Sodišče dalo prav novinarki Evgeniji Carl, ki je poročala o "mazaču, pogoltnemu na denar"

S.S.
14. 7. 2019, 07.55
Deli članek:

Okrajno sodišče je zavrnilo tožbo dr. Janeza Zimmermanna zoper novinarko nacionalke Evgenijo Carl. Novinarka ob tem poudarja, da sodba dokazuje, da je bilo poročanje objektivno. Odločitev sicer še ni pravnomočna.

Primož Lavre
Zdravnik Janez Zimmermann ni uspel s tožbo zoper novinarko.

M24
Novinarka Evgenija Carl je takšen razplet pričakovala.

Dr. Zimmermann je odškodninsko tožbo zoper Carlovo vložil zaradi »plačila odškodnine, objave opravičila in umika oziroma preklica izjav, odstranitve vsebin in prepovedi nadaljnjih kršitev«, od novinarke pa je zahteval tudi 14 tisoč evrov odškodnine.

Kot je znano, je TV Slovenija poročala, da naj bi Zimmermann množično opravljal operacije krčnih žil, čeprav naj ne bi obstajale indikacije zanje, posegi pa naj bi bili opravljeni tudi v neustreznih prostorih in nestrokovno, celo v hotelskih sobah, kozmetičnih salonih in župniščih. V tožbi zdravnik navaja, da ga je Carlova javnosti v več kot 30 prispevkih neupravičeno predstavila kot »mazača, pogoltnega na denar« in da je »vsesplošna gonja« trajala od maja 2016 do marca 2017, objave pa so povzemali tudi nekateri italijanski mediji. Od leta 2015 je imel namreč najete prostore v Trstu, kamor se je preselil z družino, pred tem pa je vrsto let deloval v Nemčiji in Sloveniji.

Utemeljeno podvomila o strokovnosti

V sodbi, dolgi 94 strani, je sodišče tožbeni zahtevek Zimmermanna v celoti zavrnilo. Sodišče je namreč ocenilo, da je za poročanje o Zimmermannovem delu obstajala visoka stopnja javnega interesa. Ugotovilo je, da se je Carlova pri poročanju opirala na izpovedi številnih bolnikov in zdravnikov ter je lahko tako utemeljeno verjela v tisto, o čemer je poročala, prav tako je lahko utemeljeno podvomila o zdravnikovi strokovnosti. Pri pripravi prispevkov je po oceni sodišča ravnala skrbno, Zimmermann pa je imel določene navedbe možnost tudi pojasniti, a tega ni storil. Sodišču se tudi ni zdelo sporno, da je novinarka delo Zimmermanna posnela prikrito oziroma s tako imenovano vabo. Kot je zapisalo, je bilo takšno ravnanje v skladu z novinarskim kodeksom, saj je novinarka lahko utemeljeno verjela, da bo s tem razkrila informacije, ki so v interesu javnosti.

Zimmermann mora po sodbi, na katero se lahko pritoži, RTV in Carlovi povrniti nekaj manj kot 6400 evrov sodnih stroškov.