Neznosne razmere

V sobi je bilo 34 stopinj Celzija, bolnik je zaradi vročine kar pobegnil

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
13. 7. 2019, 07.20
Deli članek:

Ko nastopi vročinski val, se s hudo vročino borijo tudi v slovenskih bolnišnicah. Kako neznosne razmere prenašajo bolniki, je povedal 83-letni Ptujčan.

Profimedia
Klime, nameščene na hodnikih, niso dovolj.

»Tri dni sem bil hospitaliziran na internem oddelku ptujske bolnišnice, nato pa sem samovoljno odšel domov. Stanje je neznosno. Ko je bil vročinski val, smo hudi bolniki v sobah namerili 34 stopinj Celzija. Sami smo prinesli ventilatorje, da smo vsaj lahko dihali, a ohladiti sobe nismo mogli,« svojo izkušnjo začenja naš bralec. Koliko klimatskih naprav sploh je v ptujski bolnišnici, na katerih oddelkih je stanje najbolj pereče?

Z namero, da opozori na problem, ki je sicer v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj in še nekaterih drugih slovenskih bolnišnicah prisoten več desetletij, nas je kontaktiral bralec, ki želi ostati anonimen. Ob zadnjem vročinskem valu je bil zaradi zdravstvenih težav hospitaliziran v ptujski bolnišnici. Triinosemdesetletni Ptujčan pravi, da ga je stanje našega zdravstva vnovič prizadelo in razočaralo obenem. »Nihče me ni obvestil, da imam možnost biti v nadstandardni sobi, najbrž zato, ker je le ena na oddelku. Bil sem na pomožnem ležišču, v sobi nas je bilo pet. Je pravilno, da se bolnike ločuje po tem, koliko denarja imajo? Vsi bi morali biti enako obravnavani, ne pa da nas ločujejo po standardu. Tudi v tej nadstandardni sobi, kolikor vem, ni bilo klime, bolnik pa vsaj malo lažje prenaša zadeve, če je sam, ima lastne sanitarije in televizijo.«

Prekipelo mu je

Ko mu je prekipelo, je dobesedno pobegnil domov, razlaga dalje: »Zdravniku sem pojasnil, da ob takšnih razmerah enostavno ne bom v bolnišnici.« Izpostavlja pomembno dejstvo, in sicer da so na internem oddelku težki bolniki, povečini starejši, ki bi se še kako morali držati v senci in počivati ob primernih temperaturah: »Tu pa se niti dihati ni dalo in to ni stvar, ki se tiče le bolnišnice, ptemveč celotnega okolja. Tudi župani bi se morali zamisliti, kakšen standard imajo njihovi občani pri zdravljenju. Ni res, da ni možno zagotoviti prepotrebnih sredstev za namestitev klimatskih naprav, ko pa se denar za vse druge reči, manj potrebne, najde.«

Kako težave rešujejo drugje

Ptujska bolnišnica še zdaleč ni edina, ki se srečuje s tem problemom. Peklenska vročina v bolniških sobah je prisotna dolga leta, zadnje čase je problem toliko večji, saj je vročinskih valov več kot nekoč. Zraven premajhnega števila klimatskih naprav je problem starih bolnišnic tudi slaba izolacija. V nekaterih primerih naj bi bilo priklapljanje novih naprav nemogoče tudi zaradi zastarele električne napeljave. Problem je vsekakor večplasten. UKC Ljubljana in Maribor zbirata sredstva za ureditev prezračevanja in hlajenja, saj ministrstvo za zdravje v proračunu za letos denarja za to nima zagotovljenega. V Mariboru zbirajo donacije, v Ljubljani iščejo druge načine zagotavljanja potrebnih finančnih sredstev.