Priključitev ali vrnitev?

FOTO: Jelinčiča zmotilo besedilo v državnem zboru, zato je stvari vzel v svoje roke

S.R./STA
11. 7. 2019, 16.54
Posodobljeno: 11. 7. 2019, 16.59
Deli članek:

Preddverje velike dvorane DZ te dni krasi razstava Slovenska ladja v slovenski luki.

STA
Jelinčič se je spornega besedila razstave v DZ lotil s popravki.

Njena vsebina pa je zmotila prvaka SNS Zmaga Jelinčiča, saj spremno besedilo govori o "priključitvi Primorske", kar pa je po njegovem prepričanju neustrezen izraz. Zato je besedilo na več mestih prelepil z lističi, na katere je zapisal izraz "vrnitev Primorske".

Jelinčič je spomnil, da so v DZ že imeli razpravo o predlogu zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s katerim je skupina koalicijskih poslancev s prvopodpisanim poslancem SD Matjažem Nemcem skušala doseči spremembo veljavnega imena praznika vrnitve Primorske k matični domovini v praznik priključitve Primorske matični domovini. Takšnega predloga DZ sicer po vetu državnega sveta v drugem glasovanju ni potrdil z zadostno večino, da bi obveljal. 

STA
Jelinčiča je zmotilo besedilo na plakatu z informacijami o poteku priključitve Primorske matični domovini.

Aneksija

Kot je poudaril Jelinčič, izraz priključitev pomeni aneksijo. V tem primeru pa bi lahko Italijani trdili, da je Slovenija sama priznala aneksijo, da je torej Italiji "nekaj vzela in priključila svojemu". Tako bi to lahko tudi zahtevala nazaj, je pojasnil. Priključitev so denimo leta 1938 izvedli Nemci, ko so rajhu priključili Avstrijo. "To so potem Nemci morali vrniti," je še opomnil. 

Razstava Slovenska ladja v slovenski luki zaznamuje 60. obletnico prihoda prve čezoceanske ladje v Koper. Enajst razstavnih panojev v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku prikazuje čas od zamisli do izvedbe mednarodnega pomorskega pristanišča. Jelinčič je besedilo "popravil" v vseh treh različicah razstave.