Kot so sporočili iz Finančne uprave RS (Furs), so našli več primerov, v katerih so družbe s sedežem v tujini poslovale prek stalnih poslovnih enot, ki v Sloveniji niso bile registrirane, pri tem pa ni bilo obračunanih in plačanih ustreznih dajatev.

Eden od zaznanih načinov poslovanja je, da zavezanec s tujo identifikacijsko številko za DDV preko spletnih strani oglašuje in prodaja različne izdelke, pri tem pa ima v Sloveniji stalno poslovno enoto, za katero se tu opravljajo na primer pakiranje, skladiščenje, oddaja paketov kurirskim službam ipd.

Obračune lahko popravijo

V Fursu opozarjajo, da so kurirske službe dolžne presoditi, ali njihove storitve uporablja stalna poslovna enota v Sloveniji in v tem primeru obračunati DDV. Tisti, ki opravljajo poštno in kurirsko dejavnost in niso pravilno obračunavali DDV, lahko obračune popravijo.

A to lahko storijo le do začetka davčnega inšpekcijskega nadzora, do vročitve odmerne odločbe, do začetka postopka o prekršku oz. kazenskega postopka. Če zavezanec sam popravi nepravilno obračunani DDV, se razbremeni odgovornosti za prekršek, so še dodali na Fursu.