V SMC obžalujejo, da ni prišlo do drugačne odločitve glede novele zakona že na parlamentarnem odboru, ki je predlog pripravil za plenarno sejo. Dopolnilo, ki naj bi prinašalo kompromisno rešitev, ni prejelo podpore, je danes v izjavi novinarjem spomnil vodja poslancev SMC Zorčič.

Predlog ostaja v prvotnem besedilu in je po mnenju zakonodajno-pravne službe DZ izredno problematičen, zato ga v SMC po Zorčičevih besedah ne bodo podprli. Na vprašanje, ali bodo vzdržani ali pa morda proti predlogu, pa ni želel odgovoriti. Bo pa poslanska skupina enotna.

SMC: Težav v koaliciji zaradi stališča ne pričakujemo

Zorčič je spomnil, da so imeli v prejšnjem mandatu predlog, ki je odpravljal neustavnost, sedanji predlog pa po mnenju SMC ne uresničuje ustavne odločbe. "Če bo zakon sprejet, bodo pobudniki ustavne presoje, ki jim je ustavno sodišče pritrdilo, na slabšem," je opozoril. Po njegovih navedbah pa jih v SMC tudi žalosti, da se je veliko razpravljalo o ogrožanju javnega šolstva, čeprav slednjega varuje že obstoječi zakon.

"Javne šole so v vsakem primeru zavarovane, zdaj gre le za implementacijo ustavne odločbe. Očitno ideološki spor botruje temu, da se DZ verjetno ne bo zedinil glede vsebine zakona," je še ocenil. Prav tako je po njegovem mnenju nepomembno, ali se strinjajo s samo odločbo ustavnega sodišča. "Biti moramo dosledni in vse odločbe ustavnega sodišča spoštovati. Včasih so nam všeč, včasih ne," je odločen Zorčič.

Težav v koaliciji zaradi stališča SMC ne pričakuje. Druge koalicijske stranke namreč napovedujejo podporo zakonu, Zorčič pa meni, da nekateri tudi sami niso prepričani v vsebino zakona in si kdo od njih intimno želi, da bi padel.

SD podpira ministrov predlog novele zakona

V SD medtem čvrsto stojijo za ministrovim predlogom novele zakona. Menijo, da je dober, da rešuje odločbo ustavnega sodišča in obenem zagotavlja ohranitev javnega šolstva. Verjamejo, da bo DZ novelo tudi sprejel, je povedal poslanec Marko Koprivc.

Poslanec LMŠ Aljaž Kovačič je v izjavi napovedal enotno podporo poslanske skupine predlogu novele, ki po zagotovilih ministra za izobraževanje znanost in šport Jerneja Pikala uresničuje ustavno odločbo. Tudi Kovačič je obžaloval, da dopolnila k noveli niso bila sprejeta.

Predlog bodo podprli vsi poslanci SAB, podpora tudi v Desusu

Medtem pa je vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper dejala, da ne ve, ali je danes dobila jasno zagotovilo premierja in predsednika LMŠ Marjana Šarca, ki je na to temo odgovarjal pred DZ, da bodo v njegovi stranki enotno podprli predlog zakona. Medtem bodo predlog podprli vsi poslanci SAB, ki se po navedbah Kociprove prav nič ne bojijo morebitne nove ustavne presoje.

Polanec DeSUS Jurij Lep je povedal, da bodo podprli zakon, osebno pa je še v dilemi. "Zame je prvo, da vlada obstane, da se nečesa, kar se dogovorimo, držimo," je pojasnil. Spomnil je na stališče poslanske skupine pred časom, da ne želijo povzročati novih krivic tistim, ki jim je ustavno sodišče v tej zadevi ugodilo, zato so na parlamentarnem odboru tudi poskušali sprejeti kompromisno rešitev, vendar podpore zanjo ni bilo. Tako imajo v DeSUS po njegovih navedbah čisto vest.

Skupaj je nekaj preko 30 odstotkov glasov

LMŠ, SD, SAB in DeSUS, ki napovedujejo podporo zakonu, pa imajo skupaj le 33 glasov. Predlog bi lahko sprejeli s pomočjo Levice, ki ima devet poslanskih glasov, a svoje odločitve še ne razkrivajo.

Levica: Zasebno šolstvo je nadstandard

Po besedah poslanca Luke Mesca v Levici menijo, da bi bila najbolj ustrezna možnost sprememba ustave, ki bi jasno povedala, da je država dolžna financirati javno šolstvo, ne pa tudi zasebnega, ki je nadstandard. Starši, ki vpisujejo otroke v zasebne šole morajo vedeti, da bodo za to morali tudi nekaj prispevati, je povedal.
Levica se glede zakona po besedah Mesca še pogovarja s koalicijo, dokončno odločitev bodo sporočili v sredo, ko bo DZ razpravljal o noveli zakona. Sicer pa je poudaril, da je "treba razmišljati tudi korak naprej, torej o poti k spremembi ustave, ki bi omogočila jasno razločitev med javnim in zasebnim šolstvom".

Noveli nasprotujejo v SDS in NSi

Medtem noveli ostro nasprotujejo v SDS in NSi. Predsednik NSi Matej Tonin meni, da je edina rešitev zavrnitev novele. "Pri realizaciji odločb ustavnega sodišča ni kupčkanja. In tukaj je bilo ustavno sodišče zelo jasno: za enak program sledi enako plačilo," je poudaril v izjavi novinarjem. Če bo predlog sprejet, bo to po njegovih ocenah zadevo poslabšalo in bo to "še eden izmed neustavnih zakonov". Po njegovem mnenju bi bila najbolj elegantna rešitev, da ustavno sodišče samo realizira odločbo.

Poslanci SNS bodo odločitev sporočili v sredo.

Na shodu 200 ljudi

V civilni iniciativi Združeni starši so pred državnim zborom organizirali shod, na katerem se je zbralo okoli 200 ljudi. Z različnimi transparenti so izrazili nasprotovanje omenjeni noveli zakona.