Razpis

UKC Ljubljana: Je Janez Poklukar tisti, ki bo zasedel mesto generalnega direktorja?

A.S./STA
8. 7. 2019, 21.05
Posodobljeno: 9. 7. 2019, 08.36
Deli članek:

Razpisna komisija sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je v zakonsko določenem roku prejela sedem prijav na razpis za mesto generalnega direktorja.

STA
Janez Poklukar

Svet zavoda bo v četrtek opravil razgovore s petimi kandidati, ki izpolnjujejo formalne pogoje, in predvidoma še istega dne odločil o izboru, so sporočili iz ljubljanskega UKC.

Nekatere od kandidatov so še pozvali, da do razgovora dostavijo manjkajoča dokazila. Razpisna komisija pa ocenjuje, da so prijave kakovostne, saj se je na razpis prijavilo tudi več kandidatov z izkušnjami z vodenjem javnih zdravstvenih zavodov.

Člani sveta zavoda bodo s kandidati razgovor opravili v četrtek, nato bo predvidoma ob 18. uri izjavo za medije dal predsednik sveta zavoda Jože Golobič.

Soglasje mora podati tudi Šabeder

K odločitvi sveta zavoda glede imenovanje generalnega direktorja mora soglasje podati še minister za zdravje Aleš Šabeder, sicer nekdanji generalni direktor UKC Ljubljana. Ravno zaradi njegovega odhoda na čelo zdravstvenega resorja največja zdravstvena ustanova išče novo vodstvo s polnim mandatom.

Kot v. d. generalnega direktorja zavod od začetka aprila vodi Teodor Žepič, ki je lani prevzel poslovno vodenje pediatrične klinike. Že pred časom je nakazal, da gre njegov razmislek v smeri prijave na razpis.

Največ možnosti ima Poklukar

Po do zdaj znanih informacijah sta se na razpis prijavila nekdanja predsednica zdravniške zbornice Gordana Kalan Živčec in nekdanji župan občine Dobrepolje Janez Pavlinki je danes predstavil svoj program dela in razvoja bolnišnice. Ob morebitnem imenovanju na čelo UKC med drugim napoveduje reorganizacijo procesov, v središče pa postavlja kakovostno, hitro in učinkovito obravnavno bolnika. Po informacijah POP TV pa so med kandidati še direktor Splošne bolnišnice Jesenice Janez Poklukar, ki naj bi imel za direktorja UKC-ja največ možnosti, sekretar v generalnem sekretariatu vlade Mihael Babič, informatik iz Kamnika ter eden od tehničnega osebja UKC. Med prijavljenimi je tudi magistrica managementa in ekonomike v zdravstvenem varstvu Simona Zupančič, ki je danes to potrdila STA, ne pa nekdanja ravnateljica Erudio zasebne gimnazije Simona Zupančič, kot je navajal POP TV.

Nekdanji župan občine Dobrepolje: "Ne bi obul teh čevljev, če tega ne bi zmogel"

Kot je poudaril nekdanji župan občine Dobrepolje Pavlin, ki se je prijavil že na zadnji razpis za generalnega direktorja ljubljanskega kliničnega centra, se zaveda odgovornosti in zahtevnosti vodenja največje zdravstvene ustanove v državi. "Ne bi obul teh čevljev, če tega ne bi zmogel," je dejal. Pri njegovem delu ga vodijo predvsem poštenost, odgovornost in transparentnost.

Ocenil je, da je nekdanji prvi mož največje slovenske bolnišnice Aleš Šabeder, zdaj minister za zdravje, v svojem mandatu začrtal temelje za uravnoteženo poslovanje. Tega je po Pavlinovih besedah treba doseči čim prej, tudi z reorganizacijo dela in zmanjšanjem stroškov.

"Raziskovalno dejavnost je treba dvigniti na višji nivo, jo finančno okrepiti, saj prispeva k prepoznavnosti in uglednosti ustanove," je dejal. Prepričan je tudi, da bi se ogromno dalo privarčevati s skupnimi javnimi naročili, okrepiti pa bi bilo treba tudi tržno dejavnost kliničnega centra.

Med prioritetnimi področji je Pavlin izpostavil še redno vlaganje v medicinsko opremo in vzdrževanje prostorov ter energetsko sanacijo stavb. Po njegovi oceni je obstoječa oprema v UKC ponekod premalo izkoriščena in preveč razpršena po različnih oddelkih, zato bi jo bilo za optimizacijo procesov treba združiti na enem mestu.

Mandat traja štiri leta

Mandat traja štiri leta, generalni direktor pa je po poteku mandatne dobe lahko znova imenovan na ta položaj.

Pretekle izkušnje sicer kažejo, da vodenje UKC Ljubljana ni lahka naloga. Generalni direktorji so se menjavali precej pogosto. Žepič je 14. človek na čelu UKC in sedmi v zadnjih desetih letih.