Kadrovski pretresi

Generalštab Slovenske vojske zapuščajo dolgoletni sodelavci

Mihael Korsika
8. 7. 2019, 20.30
Posodobljeno: 8. 7. 2019, 21.18
Deli članek:

Po neuspešni interpelaciji zoper obrambnega ministra Karla Erjavca, katere vložitev je poslancem predlagal Sindikat vojakov Slovenije, Generalštab Slovenske vojske doživlja kadrovske pretrese.

Bobo
Po neuspešni interpelaciji obrambnega ministra Generalštab Slovenske vojske zdaj doživlja šoke.

Minister za obrambo Karl Erjavec je zadnji mesec osrednja tarča napadov dveh največjih opozicijskih strank, SDS in NSi. Slednji sta odprtih rok sprejeli poziv Sindikata vojakov Slovenije, ki je sicer vsem poslancem predlagal, naj ministra interpelirajo.

To naj bi si Erjavec po njihovem mnenju zaslužil predvsem z razrešitvijo poveljnika poveljstva sil, brigadirja Mihe Škerbinca, katero je sicer predlagala načelnica Generalštaba Slovenske vojske (SV) Alenka Ermenc. Škerbinc naj bi kršil določila glede nočnega streljanja na osrednjem vojaškem vadbišču na Počku pri Postojni, prav tako naj bi razširjal govorice o zdravstvenem stanju načelnice.

Poveljnik je oboje zanikal. Erjavec je sicer brez težav prestal interpelacijo, med drugim tudi zato, ker bi lahko njegov odhod s položaja ministra ogrozil delovanje koalicijske manjšine, vendar samo dogajanje ni ostalo brez posledic.

Odhajata dolgoletna pripadnika

Na generalštabu očitno poteka čistka, saj ga bodo oziroma so ga že zapustili najmanj štirje zaposleni. Prvi se je na odstrelu znašel dolgoletni tiskovni predstavnik generalštaba Simon Korez, a še ostaja v vojski. Ermenčeva ga je poslala v Center vojaških šol v Mariboru, je poročal spletni portal Požareport. Korez je tiskovni predstavnik generalštaba že več kot 15 let, pred tem pa je bil zadolžen za odnose z javnostmi v 3. Operativnem poveljstva SV s sedežem v Celju.

STA
Simon Korez je tiskovni predstavnik generalštaba že več kot 15 let.

Medtem ko Koreza čaka premestitev, pa je vodja izjemno občutljivega obveščevalno-varnostnega sektorja Robert Klinar odpoved podal kar sam. Tako kot Korez je tudi Klinar dolgoletni pripadnik SV, velja za zelo izkušenega. V preteklosti je poveljeval eni izmed najuglednejših enot SV, dolga leta je bil namreč poveljnik 132. gorskega polka, pred tem pa poveljnik bataljona vojaške policije.
Klinarjev staž na generalštabu bo očitno izredno kratek, saj je še septembra lani, torej pred desetimi meseci, kot poveljnik gorskega polka sodeloval na mednarodni vojaški vaji Triglav star, ki so se je udeležili vojaki iz Velike Britanije, Združenih držav Amerike in Slovenije.

Odhodi z generalštaba pa se nadaljujejo. Po poročanju Požareporta namreč odhajata tudi načelnica oddelka za finance Tatjana Šter in vodja kadrovske službe Vanja Svetec Leaney. Slednja se je v SV prvič zaposlila leta 2000, vmes je med drugim delala na višjem sodišču v Celju, leta 2007 pa je prevzela vodenje pravne službe na generalštabu. Kmalu po imenovanju Ermenčeve na mesto načelnice ji je ta zaupala vodenje kadrovskega oddelka.

Dogajanje na generalštabu z budim očesom spremlja tudi parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

STA
Vodja obveščevalno-varnostnega sektorja Robert Klinar je dal odpoved.