V nedeljo popoldne so nalivi, nevihte in močna neurja z vetrom zajela osrednji in vzhodni del Slovenije. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je bilo najhuje v občinah Zagorje ob Savi, Rogatec in Rogaška Slatina, kjer sta zaradi povečanega pretoka poplavljali reki Medija in Sotla. Hude posledice je neurje povzročilo tudi na Ptuju in okolici, poplavljali so tudi nekateri vodotoki v Zasavju in v Posotelju.

Na upravi za zaščito in reševanje so po za zdaj zbranih podatkih zabeležili 374 dogodkov v 63 občinah po državi. Gasilci 405 prostovoljnih gasilskih društev in 13 poklicnih enot so prečrpavali vodo iz kletnih in pritličnih prostorov stanovanjskih objektov, poslovnih zgradb, trgovin, prav tako so vodo prečrpavali iz prostorov osnovnih šol in gostišč. Zalilo je več odsekov cest, gasilci so čistili prepuste ter sanirali več plazov. Zaradi udarov strel ali podrtega drevesa na elektroenergetske vode je zagorelo več drogov in stanovanjski objekt v občini Videm. Močan veter, ki je spremljal neurje, pa je podiral drevesa ter odkrival strehe stanovanjskih, gospodarskih in drugih objektov.

V občini Rogatec je po oceni župana Martina Mikoliča škoda po nedeljski ujmi ogromna. "Tudi najstarejši ljudje ne pomnijo česa takšnega, kar se je včeraj dogajalo na območju Občine Rogatec. To je bila katastrofa," je dejal župan Mikolič.

Avtodome odneslo 300 metrov stran

Med drugim je poplavilo občinsko stavbo in muzej na prostem, klopi na območju parkirišča za avtodome je odneslo tudi do 300 metrov stran. K sreči ni poplavilo vrtca in šole ter športne dvorane, je pa zalilo igrišče z umetno travo, tako da je samo na tem igrišču za okoli 300.000 evrov škode, saj ni več uporabno, je povedal župan.

Kot je še opisal, so manjši vodotoki z območja Donačke gore narasli v hudournike in zalivali kmetijske površine in objekte, poškodovali javno infrastrukturo, na nekaterih območjih Rogatca je bilo od pol do enega metra vode. Močan veter je odkrival strehe v Rogatcu, na območju krajevne skupnosti Donačka gora pa predvsem strehe na gospodarskih objektih.

Rešili so ga iz deroče vode

Gasilci so bili na intervencijah do sredine noči in črpali vodo iz objektov, aktivnosti pa se nadaljujejo tudi danes. V ujmi po zdaj znanih podatkih ni bilo poškodovanih, so pa domačini ob deročem potoku iz avta rešili enega človeka, je še povedal župan. Na občini so od uprave za zaščito in reševanje že dobili poziv za izpolnitev obrazca glede ocene škode, tako da bi lahko nato stekli ostali postopki glede ocene škode, ki tako zdaj še ni znana.