Na Ptuju je v nedeljo divjalo močno neurje. Veter je dosegal hitrost celo nad 100 kilometrov na uro, so pojasnili na Upravi za zaščito in reševanje. Gasilci so bili na delu vse popoldne in pozno v noč. Prekrili so 40 odkritih streh ter iz 79 objektov izčrpali meteorne vode.

Ob tem so morali iz cest odstraniti 21 podrtih dreves, pogasiti požar v skladišču podjetja Mercator, štirikrat so posredovali pri nagnjenih in podrtih elektro drogovih ter med drugim prečrpati vodo iz elektro postaje in dveh zalitih podvozov.

"Še posebej smo veseli, da se pri današnjem izredno zahtevnem delu ni poškodoval noben gasilec. Ob tem občane prosimo, da v kolikor lahko sami s svojimi tehničnimi in drugimi sredstvi obvladajo razmere, ne kličejo na številko 112, ki je ob takih dogodkih izredno obremenjena," so sporočili v PGD Ptuj.

Podrtih dreves ne štejejo

Da se stanje umirja, je preko svojega Facebook profila sporočila tudi ptujska županja Nuška Gajšek, ki pa dodaja, da delo še zdaleč ni končano. Ekipe so bile po njenih besedah na terenu dolgo v noč, našteli so več kot sto prijavljenih situacij, medtem ko podrtih dreves niti več ne štejejo.

Elektrika je nazaj

Delavci Elektra Maribor so uspeli skoraj vsem gospodinjstvom znova zagotoviti električno energijo, brez katere je v nedeljo popoldne ostalo kar 12.000 uporabnikov. Brez elektrike je ostalo le še 150 uporabnikov, kjer zaradi obsežnosti poškodb še ni bilo mogoče odpraviti poškodb. Na Ptuju je namreč pregorel transformator v Belšakovi ulici, zaradi česar je bil del prebivalcev četrtne skupnosti Jezero brez elektrike tudi ponoči.

Nedeljsko neurje je sicer prizadelo tudi širše območje Spodnjega Podravja. V Hajdini je moralo skoraj sto gasilcev iz petih društev odstraniti kar 122 podrtih dreves ter s strešniki in folijo prekriti 21 streh. V Dornavi so gasilci odstranili 13 podrtih dreves, prekrili 14 streh ter iz ceste odstranili odtrgano železniško zapornico.

V Gorišnici so morali prekriti kar 45 streh, odstraniti 11 podrtih dreves ter očistiti okoli pet kilometrov cest, v Kidričevem pa so zaradi večje količine meteorne vode začasno zaprli podvoz ter razžagali in odstranili 15 podrtih dreves. O slednjih in odkritih strehah so poročali tudi iz Markovcev in Majšperka, kjer so gasilci pomagali tudi pri reševanju živali iz poplavljenih objektov, v Poljčanah pa so poleg ostalega morali še pogasiti požar v bližini železniške postaje.