Prepoved

Nepalske oblasti niso dovolile praznovanja ob rojstnem dnevu dalajlame

A.S./STA
7. 7. 2019, 19.10
Posodobljeno: 7. 7. 2019, 19.10
Deli članek:

V Nepalu so po tistem, ko je vlada v Katmanduju tibetanski skupnosti zavrnila izdajo dovoljenja za praznovanje rojstnega dne njihovega duhovnega vodje dalajlame, danes odpovedali slavje.

Profimedia
Je pa 84. rojstni dan budističnega voditelja v Dharamsali na severu Indije, kjer dalajlama živi v izgnanstvu, v soboto proslavilo na stotine Tibetancev.

Je pa 84. rojstni dan budističnega voditelja v Dharamsali na severu Indije, kjer dalajlama živi v izgnanstvu, v soboto proslavilo na stotine Tibetancev.

To, da oblasti niso izdale dovoljenja za praznovanje, je znak vse večjega vpliva velike sosede Kitajske na Nepal, kjer v izgnanstvu živi okoli 20.000 Tibetancev. Do njihovih aktivnosti ima sedanja nepalska vlada zaradi pritiska Pekinga zelo trdo stališče.

"Dovoljenja nismo izdali zato, ker bi lahko prišlo do težav z mirom in varnostjo," je povedal pomočnik vodje okrožja v Katmanduju, Krishna Bahadur.

"Morda se ne bo nič zgodilo, a previdni moramo biti zaradi morebitnih neprimernih aktivnosti ali celo samosežigov," je dejal.

V soboto so v predelih, kjer živi tibetanska skupnost, okrepili navzočnost varnostnih sil, tudi v bližini samostana, v katerem so nameravali praznovati 84. rojstni dan 14. dalajlame.

Veliko priprav smo vložili v praznovanje, vendar na koncu nismo dobili dovoljenja. Vlada postaja vse strožja, je pojasnil eden od članov odbora, ki je pripravljal dogodek. Tibetanci so namesto tega rojstni dan svojega duhovnega voditelja obeležili v družinskem krogu na svojih domovih.

Na tisoče Tibetancev je po 10. marcu 1959, ko je prišlo do neuspele vstaje proti kitajski nadvladi v Tibetu, pobegnilo čez mejo v Nepal. Dalajlama je takrat pobegnil v Indijo in našel zatočišče v goratem kraju Dharamsala.