Škodljivo

V tem delu Slovenije presežena opozorilna vrednost ozona

J.P./STA
5. 7. 2019, 17.43
Posodobljeno: 5. 7. 2019, 17.45
Deli članek:

Agencija RS za okolje opozarja, da je na Otlici v Trnovskem gozdu na nadmorski višini 950 metrov presežena opozorilna vrednost ozona.

Thinkstock
Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala.

Urna vrednost je bila namreč danes ob 16. uri 183 mikrogramov na kubični meter, kar je tri mikrograme več od opozorilne vrednosti. Povprečna osemurna vrednost pa je bila 159 mikrogramov.

Merilno mesto je glede meritev ozona postavljeno tako, da podatki veljajo za širšo okolico. To pomeni, da so vrednosti ozona visoke v višjih predelih Primorske, navaja agencija.

Tudi v soboto

Glede na vremensko napoved je pričakovati preseženo opozorilno vrednost ozona še vse popoldne, v poznih večernih urah pa naj bi vrednost padla. Tudi v soboto pričakujejo preseganje opozorilne vrednosti v popoldanskem času.

Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Po priporočilih naj ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se v času visokih vrednosti ozona izogibajo naporom.