OME TV

Preverili smo aplikacijo za spletni video klepet z neznanci in bili neprijetno presenečeni

Vesna Meško
6. 7. 2019, 07.31
Deli članek:

Ste že slišali za OME TV? Najbrž ne. Pa imate doma mladostnika? Potem pa le preverite, če se na njegovem mobilnem telefonu nahaja aplikacija za spletni video klepet z neznanci iz vsega sveta.

Profimedia
Otroci se na OME TV srečujejo z neprimerno vsebino.

Gremo lepo po vrsti. Na spletu se nenehno pojavlja toliko spletnih aplikacij in platform, da jim starši kakopak težko sledimo. Pa bi bilo dobro, da bi vsaj skušali pospešiti korak, sicer se nam niti sanjalo ne bo, kaj na medmrežju delajo naši otroci.

OME TV
Sogovornika boste ugledali na levi strani aplikacije, svoj obraz pa boste videli na desni strani.

Kaj je OME TV?

OME TV je ena izmed spletnih aplikacij, s katero se je dobro seznaniti, saj predstavlja nevarnost za odraščajočo mladino. Na voljo je v obliki spletne strani in aplikacije za mobilne telefone, ki vas po vstopu poveže v video klepet z neznanimi sogovorniki. Zaradi tveganja srečanj z neprimernimi vsebinami, nagovarjanja h goloti in spolnosti ter zaradi siceršnjih nevarnosti v povezavi s stiki z neznanci na Centru za varnejši internet močno odsvetujejo uporabo aplikacije mlajšim od 18 let.

Kot pojasnjujejo, aplikacija nima učinkovitega nadzora, da se mladostniki ne bi srečali z njim neprimernim vsebinam. Ne glede na pravila, ki v primeru Ome TV ne dopuščajo golote in spolnosti, se na platformi nahaja veliko posameznikov, ki se kažejo goli, izvajajo spolna dejanja in nagovarjajo sogovornike, k posnemanju.

Profimedia
Veste, kaj na spletu počne vaš najstnik?

»Na ta način tudi pridobivajo gole posnetke otrok in mladostnikov, saj ti pogosto nasedejo njihovim obljubam, kot je npr. da dogajanja ne bodo delili z drugimi. Posamezniki takšne pogovore posnamejo in potem posnetke mladoletnikov delijo z drugimi v pedofilskih omrežjih, na Dark webu in drugje. Posamezniki so lahko zaradi tega tudi žrtve izsiljevanja za še več golih posnetkov,« opozarjajo na Safe.si in dodajajo, da aplikacija sicer omogoča prijavo sogovornikov, ki kršijo pravila, vendar pa je to v praksi dokaj neučinkovito, saj ni mogoče preprečiti mladoletnim osebam stika s posnetki golote in spolnosti.

Skozi spletno okno zrejo v svet vašega otroka

Že ob kratkem zagonu aplikacije vam bo nemudoma jasno, da gre za nevarno platformo, ki popolnim neznancem odpira okno v svet vašega otroka. Ob vključitvi se bo namreč pred vami pojavilo okence za video klepet z naključnimi sogovorniki, ki se nahajajo na posameznem kanalu. Slednje preprosto menjate s pritiskom na gumb NEXT, v kolikor boste za osebe na nasprotni strani nezanimivi, pa vas bodo seveda z menjavo kanala prehiteli. Tekom srfanja po aplikaciji bodo v vas zri popolni neznanci, seveda pa je povsem mogoče, da vam bo iz zaslona pomahala oseba, ki jo poznate, saj se na OME TV nahaja veliko slovenskih uporabnikov.

Preizkus aplikacije nas je neprijetno presenetil

Profimedia
Ome TV (oz. Omegle Chat Alternative) omogoča storitev spletnega video klepeta in tekstovnega klepeta z neznanci

Čeprav bi bilo lahko tovrstno druženje in povezovanje v teoriji povsem neškodljivo in bi lahko aplikacija služila za utrjevanje tujih jezikov, spoznavanje novih kultur in življenja posameznikov širom sveta, pa je v praksi zadeva vse prej kot poučna. Samo v našem primeru preizkusa aplikacije, smo v nekaj minutah srečali več kot 30 neprimernih vsebin. Skupina mladih fantov iz Slovenije nam je denimo predstavila pornografsko video vsebino, poleg tega, da so bili naši sogovorniki večinoma mladi moški, ki so ležali v postelji in pod odejo vešče sukali desnico, pa je zaskrbljujoča tudi ugotovitev, da kanal uporablja nemalo deklic mlajših od 13 let. Med preklapljanjem smo zasledili tudi mlado slovensko najstnico, ki je pomanjkljivo oblečena sedela na stolu in se pomenljivo sladkala z liziko.

Dragi starši, preverite torej ali se je tudi vaš najstnik že srečal s priljubljeno aplikacijo. Seveda otroka ne boste mogli obvarovati pred vsemi nevarnostmi, s katerimi se bo srečal v življenju, lahko pa poskrbite, da bo ostalo okno v temačen virtualni svet tesno zaprto.

NJENA.SI
Otroci se na OME TV srečujejo z neprimerno vsebino.