Pasja vročina

Suha usta in sol na tački

M. Luzar / Dolenjski list
5. 7. 2019, 20.30
Deli članek:

Vročine smo v tem letnem času vajeni, in vendar so vroča poletja vsakokrat nova preizkušnja vzdržljivosti vsega živega, med drugim tudi človeka in psov.

Profimedia
Za dopust je treba zagotoviti kraj, kjer je mogoče imeti živali. Če je to na morju, naj bo to plaža, kjer so lahko tudi hišni ljubljenčki.

Dolenjski list
Boštjan Barbič, direktor Veterinarske bolnice Brežice

Najpogostejši človekovi živalski spremljevalci so vsaj v naših krajih verjetno še vedno psi, zato se tokratni zapis nanaša predvsem nanje, seveda v povezavi s človekovimi ravnanji, značilnimi za poletje. Pomembno je, poudarja Boštjan Barbič, direktor Veterinarske bolnice Brežice, da jim zagotovimo dovolj vode in senco. Živali v nobenem primeru ne smemo puščati v avtomobilu. Predvsem pri živalih, ki imajo kakršnekoli težave s krvotokom, srčnimi boleznimi in boleznimi dihal, je še posebej nevarno, da v takšnih razmerah zbolijo oziroma da doživijo vročinski udar, pravi Barbič.

Kako je v praksi? Podatkov ni, pove Barbič. »Vsako leto imamo veterinarji opraviti z nekaj primeri toplotnega udara. In po navadi se glede tega izkaže, da imajo te živali že sicer težave z dihali in s srcem. To je izraziteje pri starejših živalih in psih brahicefaličnih pasem, pri katerih je že tako ali tako otežkočeno dihanje zaradi anatomije: imajo kratko glavo in mehko nebo otežuje dihanje,« pojasnjuje Barbič.

Psa na morje, da ali ne?

Barbič pravi da, vsekakor, saj je pes družinski član. »Je pa treba zagotoviti, kar smo poudarili. Zato moramo že v pripravah predvideti več postankov na poti. Klima v avtomobilu je dobrodošla, ampak v priporočenih temperaturnih razlikah glede na zunanjo temperaturo,« svetuje sogovornik.

Nekateri psi so v prtljažniku, nekateri imajo prostor v avtomobilu in lahko gledajo skozi okno – taki so tudi poletni prizori na cestah. Kakšen je veterinarjev pogled na to? »Kakorkoli že, najprej je treba zadostiti predpisom, da pes ne moti voznika. Ampak psu moramo zagotoviti med vožnjo dovolj svežega zraka,« odgovarja Barbič. Pes se na morju tudi kopa in običajno nima zadržkov pred tem, da se pridruži kopalcem. Glede tega je eno odziv kopalcev na njegov prihod in nekaj povsem drugega odzivanje psa na slano vodo. Glede tega Barbič poudarja, da je psa po tem, ko dokončno pride iz vode, treba vedno sprati s sladko vodo. Med prsti in blazinicami se psu lahko nabirata sol in pesek, zato moramo še posebej skrbno sprati te dele telesa. S spiranjem s sladko vodo preprečimo vnetja.

Vroč asfalt

Poletni sprehodi ob morju so tudi po vročem asfaltu. Pes je z nami, toda ali sme hoditi po vročem asfaltu? Nekateri pse v takih primerih celo obujejo. Taka obutev se Barbiču ne zdi potrebna. Po njegovem mnenju hoja po vročih tleh za psa najbrž ni problematična, če res ni skrajno vroče in če hoja ne traja predolgo.