Humanitarna pomoč

Slabovidna deklica Taša bo sedaj lažje brala

Mojca Oštir Pajestka / Štajerski tednik
6. 7. 2019, 09.00
Deli članek:

Zavod VID je pomagal že okoli 3000 osebam.

Štajerski tednik
Slabovidni deklici so izročili elektronsko lupo, prenosni računalnik, zoom text...

Izročitev elektronske lupe, prenosnega računalnika, zoom texta in druge opreme slabovidni Taši Marčič z Zgornje Hajdine je ena od številnih akcij pomoči otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami Štajerskega tednika. Po vsej Sloveniji so tisočim v 25 letih delovanja zavoda VID spremeniti življenje na bolje.

Eden takšnih otrok je tudi 10-letna Taša, učenka 4. razreda OŠ Hajdina. Od drugih učencev jo ločuje samo to, da pri šolanju zaradi nenadnega poslabšanja vida potrebuje pripomočke, ki ji omogočajo spremljati pouk, pisati, delati naloge, videti na tablo … torej vse tisto, kar njeni videči sošolci počnejo z lahkoto. Da je do zdaj lahko spremljala pouk in se učila, so ji pomagali tako, da so ji povečali gradivo. Vendar to ni moglo trajati v nedogled, saj je obremenjevalo vse, predvsem pa slabovidno deklico, ker ni zmogla dohitevati sošolcev. Velikokrat so ji pomagali učitelji in sošolci, a končna rešitev zanjo so bili pripomočki, ki bi ji olajšali šolanje in omogočili, da bi postala samostojna in enakovredna svojim vrstnikom.

Štajerski tednik
Slabovidna 10-letna Taša Marčič z Zgornje Hajdine se je pripomočkov, ki ji bodo olajšali življenje, zelo razveselila.

Zato so ji na IRIS, centru za slepe in slabovidne Ljubljana, omogočili preizkus pripomočkov, da bi zanjo našli najoptimalnejšo rešitev. Obenem so pomagali tudi učiteljem na šoli, da so se lažje soočali z njenimi potrebami. Pri tem je veliko vlogo imela tiflopedagoginja Tina Rajh, ki je s Tašo zelo veliko delala in jo učila tipkanja.

Pomagali so številni dobri ljudje

Ker takšni pripomočki pomenijo družinam, še posebej tistim z nižjimi dohodki, zelo veliko obremenitev, so se obrnili na zavod, da bi Taši poskušali pomagati. V dobrem mesecu dni se je zanjo zbralo 6632 evrov za nakup velike elektronske lupe, programa za povečanje ekranske slike, prenosnika z velikim ekranom in druge potrebne opreme.

Najprej so za pomoč pri zbiranju sredstev prosili podjetja na Hajdini in v okolici, potem so se jim pridružili še talumovci in vsi drugi, ki so jih pozvali. V podjetju Talum, d. d., Kidričevo, kjer je zaposlen dekličin oče Robert, se je začela prava zbiralna akcija, sredstva so darovali številni sodelavci in zaposleni.

Prav tako so k sodelovanju povabili še Leo klub Ptuj, Rotary klub Ptuj, številne druge posameznike in okoliška podjetja, tudi ansambel Sanjski muzikanti in še bi lahko naštevali.

V ponedeljek, 17. junija, je bil prav poseben dan na OŠ Hajdina, kjer so še uradno zaključili akcijo zbiranja sredstev in slabovidni Taši izročili težko pričakovane pripomočke, s katerimi se bo lažje učila in nabirala novo znanje. Bilo je lepo in prisrčno. Taša je pokazala, kako dobro že obvlada novo lupo in sledi pouku. Z njenimi sošolci in učiteljico Bojano so pripravili tudi kratek program za donatorje, ki so deklico z dobrimi željami pospremili v prihajajoče počitnice.