Pritožba na izid lokalnih volitev

Ustavno sodišče odločilo, Kovačičev boj proti ljubljanskemu županu v podaljšek

S.R./STA
2. 7. 2019, 13.07
Posodobljeno: 2. 7. 2019, 13.17
Deli članek:

Kandidat za člana mestnega sveta Vili Kovačič je na ustavnem sodišču dobil novo bitko. Upravno sodišče bo v času sodnih počitnic znova odločalo o njegovi pritožbi na izid lokalnih volitev v Ljubljani.

STA
Najprej ga je zavrnil ljubljanski mestni svet, nato še upravno sodišče, ki je njegovo pritožno zavrnilo kot neutemeljeno.

Ustavno sodišče je razveljavilo odločitev upravnega sodišča, s katero je to zavrnilo pritožbo Vilija Kovačiča na izid lokalnih volitev v Ljubljani. Upravno sodišče bo moralo tako o pritožbi odločati znova. Kot so zapisali, je ustavno sodišče razveljavilo sodbo upravnega sodišča v delu, ki se nanaša na volitve za člane mestnega sveta Mestne občine Ljubljana in zadevo v tem delu vrnilo upravnemu sodišču v novo odločanje. Kot razlog za tako odločitev so ustavni sodniki navedli opustitev glavne obravnave.

Kovačič se je namreč po ugotovitvi izida lokalnih volitev v Ljubljani pritožil na sklep občinske volilne komisije, pri čemer je med drugim ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in njegovi listi očital zlorabo občinskega glasila in nedovoljeno porabo proračunskih sredstev za volilno kampanjo. Najprej ga je zavrnil ljubljanski mestni svet, nato še upravno sodišče, ki je njegovo pritožno zavrnilo kot neutemeljeno. 

Brez glavne obravnave

Kovačič je v pritožbi na upravno sodišče med drugim predlagal, naj upravno sodišče opravi tudi glavno obravnavo, za katero pa se sodišče ni odločilo, kar je bil razlog za delno razveljavitev sodbe na ustavnem sodišču. Kot je zapisano v današnjem sporočilu za javnost, se je upravno sodišče pri odločanju sicer opredelilo do predloga za opravo glavne obravnave, posebej z vidika, ali bi lahko z izvedbo predlaganih dokazov prišlo do spremembe v izidu volitev. "Presojeno je bilo, da kljub temu, da je sodišče ugotovilo nepravilnosti pri porabi proračunskega denarja, ta nepravilnost ni taka, da bi lahko bistveno vplivala na kolektivni izid volitev oziroma da bi šlo objektivno za nepoštene volitve, tako da razumen človek podvomi v poštenost volilnega izida," so zapisali. 

Po mnenju upravnega sodišča je šlo v primeru Kovačičeve pritožbe na ustavno sodišče za zahtevno presojo njene utemeljenosti, kar da je razvidno tudi iz rezultata glasovanja ustavnih sodnikov. Delna razveljavitev je bila namreč sprejeta s petimi glasovi za in štirimi proti, podana so bila tudi tri ločena mnenja. 

Kaj to pomeni za naprej?

Na upravnem sodišču so mnenja, da bodo stališča, ki jih je v tem primeru zavzelo ustavno sodišče, zdaj pomembno vplivala na potek reševanja volilnih sporov v prihodnosti. V odločbi je namreč ustavno sodišče "tokrat zelo jasno zavzeto stališče glede oprave glavne obravnavane v volilnem sporu z razmejitvijo med volilnim sporom pred dnevom glasovanja in volilnim sporom po volilnem dnevu". "Že občinski sveti (kot prvostopenjski organi) bodo morali v primeru nepravilnosti, ki bi lahko vplivale na volilni rezultat, opraviti glavno obravnavo in potem še upravno sodišče kot pritožbeni organ," so zapisali na upravnem sodišču. 

Navedli so še, da bodo o pritožbi (ker gre za nujno zadevo) odločali tudi v času sodnih počitnic.