Primerjalni test

Zveza potrošnikov: cenejše kreme za sončenje so boljše

A.S./STA
1. 7. 2019, 14.48
Posodobljeno: 1. 7. 2019, 15.06
Deli članek:

Potrošniške organizacije so ob preverjanju kakovosti sredstev za zaščito pred soncem z visokim in zelo visokim faktorjem zaščite (30, 50, 50+) testirale tudi devet izdelkov, ki so naprodaj v Sloveniji.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot najkakovostnejši so se izkazali izdelki, za katere ni treba odšteti veliko denarja, so sporočili z Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

Pri izdelkih, ki jih prodajajo v Sloveniji, niso odkrili posebnosti oz. neželenih učinkovin ali učinkov.

Rezultati testa so plačljivi

Za rezultate testa pa morajo potrošniki plačati. Na ZPS so zapisali: "Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov."

Poskrbite za svojo zaščito

Na ZPS svetujejo, naj ljudje za zaščito pred soncem poskrbijo predvsem z ustreznimi oblačili in pokrivalom ter se zadržujejo v senci. Kljub temu priporočajo nanos sončne kreme na nepokrite dele kože, a bistveno manj oziroma z nižjim faktorjem zaščite in manj agresivnim filtrom, kot če bi dan preživeli na soncu.

Svetujejo tudi, naj potrošniki sončne kreme ne uporabljajo šele na počitnicah, temveč tudi ob vožnji s kolesom, hoji po mestu ali drugih vsakdanjih aktivnostih na soncu. Pojasnili so tudi, da vodoodpornost kreme za zaščito pred soncem ni zagotovilo, da se lahko brezskrbno kopamo. To pomeni le, da zaščita ne upade za več kot polovico po dvakrat 20-minutnem stiku z vodo, zato morajo potrošniki nanos kreme obnavljati.

Pravilno shranjena sredstva uporabna dve sezoni in več

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so lahko pravilno shranjena sredstva uporabna tudi dve sezoni ali več. Velika verjetnost je, da je krema učinkovita, če ne spremeni teksture in vonja. Vseeno pa ne priporočajo nakupa sončnih krem na zalogo.

Sredstva, ki so pri testiranju dobila zgolj povprečno oceno, se slabše mažejo, lahko so lepljiva ali porajajo neprijetne občutke. Marsikdo se raje odloči za sredstva v pršilu, a pri njih je lahko težava, da jih nanesemo premalo. Zato na ZPS priporočajo, da takšna sredstva potrošnik nanese ponovno, potem ko se prvič že posušijo oziroma vtrejo v kožo.