Vojni zločini

Janša: Kučan si je sam naročil ovadbo

Mihael Korsika
29. 6. 2019, 19.30
Posodobljeno: 29. 6. 2019, 19.46
Deli članek:

Nekaj ur po tem, ko je v slovensko javnosti prišla informacija, da je neki srbski odvetnik vložil ovadbi proti bivšemu predsedniku republike Milanu Kučanu zaradi vojnih zločinov v času slovenske osamosvojitvene vojne, je prvak SDS Janez Janša že ugotovil, da je ovadbo naročil kar Kučan sam.

STA
Prvak SDS Janez Janša meni, da gre pri ovadbi za »spin totalitarne levice«.

Informacija, ki jo je objavil srbski dnevnik Politika, bolj sodi v prihajajoči čas kislih kumaric, ki se je očitno letos začel že malce prej, saj so bile najbolj udarne medijske novice zadnjih dni povezane z rekordno visokimi junijskimi temperaturami.

Vroče je bilo tudi v Srbiji, kjer je Politika objavila, da je v Sloveniji neznani srbski odvetnik Dušan Bratić vložil kazensko ovadbo proti Kučanu. Odvetnik po poročanju srbskega dnevnika raziskuje zločine nad pripadniki takratne jugoslovanske vojske (JLA) in civilisti med vojnami na območju bivše SFRJ v 90. letih minulega stoletja.

Retrogradna politika

Bratić je ovadbo, ki Kučanu in še peterici očita genocid in vojne zločine v času slovenske osamosvojitvene vojne, posredoval srbskemu sodišču za vojne zločine. Ovadba po navedbah časnika sicer temelji na uboju pripadnikov JLA na mejnem prehodu Škofije na meji z Italijo ter drugih domnevnih zločinih.

STA
Obtoževanje drugih je beg pred lastno odgovornostjo, v odzivu na ovadbi pravi Milan Kučan.

Poleg Kučana sta med drugimi ovadena nekdanji načelnik republiškega štaba Teritorialne obrambe Slovenije Janez Slapar in poveljnik ene od organizacijskih enot Teritorialne obrambe Franc Anderlič.

»Moj komentar je odveč, saj verjamem, da bosta srbska politika in družba sami zmogli objektivno soočenje s politiko Srbije v 90. letih prejšnjega stoletja, ki je sprožila odpor pri praktično vseh narodih nekdanje skupne države. To je bila retrogradna politika, ki je za dolgo obdobje zaustavila razvoj predvsem Srbije pa tudi drugih republik,« je v odzivu dejal Kučan.

Ob tem je izrazil prepričanje, da samorefleksija o tem obdobju, pa tudi celovitejše ocene takratne politike in njenih posledic Srbijo še čakajo, zato da bi zmogla resen korak naprej na poti do članstva v EU. »Obtoževanje drugih je beg pred lastno odgovornostjo. Kar pa zadeva mojo odgovornost, o njej bo sodila zgodovina,« je zapisal Kučan.

Kučan je kriv

Če je nekdanji predsednik republike v odzivu poudaril, da trditve, objavljene v Politiki, ne zaslužijo resnega komentarja, pa si je čas za komentiranje vzel prvak opozicijske SDS Janez Janša. V bistvu si je vzel zelo dosti časa. Na spletni strani Nova24 so namreč objavili prispevek, pod katerega se je podpisal Janša in vsebuje več kot 41.000 znakov. Za lažjo predstavo naj navedemo podatek, da gre za 11-kratnik dolžine članka, ki ga ravnokar berete.

Bobo
Janez Janša ponavlja, da si je Kučan prizadeval za ohranitev Slovenije v SFRJ.

Predsednik SDS v članku z naslovom »Zakaj si je Kučan ravno zdaj naročil ovadbo iz Srbije?« uvodoma poudari, da gre pri ovadbi za slab prepis teksta iz glasila JLA Narodna Armija iz poletja 1991. »Nekomu je bilo naročeno, da ga aktualizira ravno v času, ko v Sloveniji vse več ljudi spoznava resnico o dvojni igri Milana Kučana v osamosvojitvenem procesu Slovenije,« je prepričan.

Za razumevanje »tega v zadnjih štirih desetletjih sicer že velikokrat uporabljenega 'spina' slovenske totalitarne in neototalitarne levice je dobro najprej osvetliti odnos med dvema pomembnima akterjema v končnici razpadanja nekdanje SFRJ«. Gre za Milana Kučana in Slobodana Miloševića, »ki sta bila hkrati dolgo časa zaveznika za ohranitev Jugoslavije in nasprotnika v boju za neomejeno oblast«.

Od vseh takratnih glavnih političnih igralcev sta imela po navedbah Janše le onadva zase in za svoje ideološke sopotnike poleg osnovnega tudi rezervni scenarij. Janša glede Kučana ponavlja svojo staro mantro, da se je Kučan v prvi vrsti zavzemal za ohranitev Slovenije v SFRJ.

Komunisti prodrli v evropske institucije

»Drugi, rezervni scenarij je Kučanu v prvi izvedbeni fazi v veliki meri uspel. Komunisti so pod različnimi imeni in preoblekami vse do danes obvladovali ne samo Slovenijo, v kateri so tudi pred letom 1990 imeli vso oblast, temveč so njihove izpostave in predstavniki prodrli celo v institucije, kot so Evropsko sodišče za človekove pravice, Beneška komisija, Evropsko računsko sodišče, Nato Defence Coleague in tako dalje,« je prepričan Janša.