Iztirjenje vlaka

Promet bo po progi Divača-Koper stekel v soboto ob 9. uri

A.S./STA
28. 6. 2019, 21.53
Posodobljeno: 28. 6. 2019, 21.54
Deli članek:

Promet po železniški progi Divača-Koper, ki je od torkovega iztirjenja tovornega vlaka zaprta, bo predvidoma znova stekel v soboto ob 9. uri, so za STA povedali na Slovenskih železnicah (SŽ).

Bobo
Prizorišče nesreče sta že obiskala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes.

Po prvotnih napovedih naj bi sicer progo odprli že danes ob 12. uri, a so se na SŽ po posvetu z Agencijo RS za okolje (Arso) in Geološkim zavodom Slovenije odločili za izkop dodatnega materiala, v katerem bi lahko bil kerozin. Odprtje proge so nato načrtovali okrog polnoči, sedaj pa so jo prestavili na soboto ob 9. uri.

Generalni direktor SŽ Dušan Mes je danes pojasnil, da so ponoči odstranili onesnažene kamnine, skupaj z Arsom naredili določene sondaže in nameravali progo odpreti ob 12. uri. Dopoldne pa so ugotovili, da bi bilo treba čim prej odstraniti še eno plast. Tako da bodo zaradi zmanjšanja tveganja, tako za okolje kot drugih nevarnosti, še danes odstranili to plast.

Mes je še povedal, da so sicer pritiski vseh doma in v tujini, ki prevažajo po progi, za čimprejšnje odprtje proge enormni. Kakšni stroški so zaradi zaprtja proge nastali, še ni mogel oceniti. Pričakuje, da bodo julija, ko je tovora običajno manj, veliko te zamude nadoknadili, nekaj tovora pa je šlo naprej s tovornjaki in prek drugih pristanišč.

Železniška proga Divača-Koper je zaprta od torka popoldne, ko je v predoru pri Hrastovljah iztirilo šest vagonov tovornega vlaka, ki je prevažal kerozin. Ena od cistern se je poškodovala in iz nje je izteklo okoli 10.000 litrov tega goriva. Do danes so prečrpali kerozin iz iztirjenih cistern, odstranili poškodovane vagone in omenjeno prvo plast materiala ter tudi že obnovili poškodovani del proge.

Iztekli kerozin bi lahko ogrozil vodni vir Rižane, iz katerega se je do nesreče oskrbovala Obala. Upravljavec vodovoda je pripravljen na to, da bo del kerozina odtekel v podtalnico in da bo prisiljen izločiti vodni vir. Dobavo vode so zagotovili tudi iz drugih sistemov in ljudi pozvali k varčni porabi pitne vode.