Dobrodelni učenci

Plastenke učencev za monitor novorojenčkov

M. Martinović, Dolenjski list
28. 6. 2019, 19.55
Deli članek:

Že peto leto poteka okoljevarstvena in humanitarna akcija zbiranja plastenk. Letos so denar, ki so ga otroci zbrali s prodajo plastenk, podarili za novomeško porodnišnico.

mm
Jelena Jerin je v imenu vseh partnerjev projekta donacijo predala direktorici SB Novo mesto Mileni Kramar Zupan in vodji ginekološko-porodnega oddelka Damjani Koželj.

Društvo Tandem iz Zagorja ob Savi je pretekli četrtek novomeški porodnišnici predalo donacijo ob koncu letošnje akcije Jaz in mi za Slovenijo, ki je peto leto potekala pod sloganom Stara plastenka za novo življenje. Kot je povedala direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Milena Kramar Zupan, jo bodo porabili za nakup monitorja za spremljanje vitalnih funkcij novorojenčkov.

RAZLIKO BO DODALA BOLNIŠNICA

»Sicer gre za 1200 evrov, a ne gre toliko za znesek kot dober namen te akcije, torej ozaveščanje mladih o skrbi za okolje. Tudi slogan Stara plastenka za novo življenje pove, da se lahko vsaka pravilno odvržena plastenka reciklira v kaj drugega. V sodelovanju s podjetjem Dinos so se te plastenke zbirale in se bodo reciklirale, iz tega naslova pa je bilo zbranih omenjenih 1200 evrov. Namenili jih bomo za nakup monitorja za spremljanje vitalnih funkcij novorojenčkov. Ta monitor stane nekoliko več, preostanek bomo dodali v bolnišnici. Smo pa veseli vsakega dobrega namena, ki pomeni tudi neko širše ozaveščanje mladih, da lahko hkrati s tem, ko čuvamo našo naravo in ne odmetavamo plastenke tja v en dan, ampak jih skrbno zbiramo, damo v recikliranje, tudi nekaj zaslužimo in damo naprej v humanitarne namene, torej znova za nekaj dobrega, za novorojenčke,« je dogodek komentirala Kramar Zupanova. Omenjene aparature stanejo od tri do deset in več tisoč evrov, nekaj jih v porodnišnici že imajo, zdaj pa bodo v kratkem kupili še manjšo za približno tri tisočake, in kot omenjeno, preostanek pokrili iz lastnih virov.

ZMAGALA ŠOLA S 35 UČENCI

»Na začetku šolskega leta se šole prijavijo k tekmovanju in zbirajo te plastenke, zmaga pa šola, ki zbere največ plastenk na posameznega učenca. To pomeni, da lahko zmagajo tudi šole z manj učenci. Letos je zmagala šola 27. junija iz Kamnika, ki ima le 35 učencev, a so bili izjemno pridni in so zbrali skoraj osem kilogramov na učenca. Dobili so darilni bon v vrednosti 1500 evrov, ki ga bodo lahko namenili za nakup športne opreme, oziroma za karkoli že šola potrebuje,« je o nagradi sodelujočim povedala predsednica društva Tandem Jelena Jerin.

Društvo izhaja iz Zagorja ob Savi in tako so prvo leto donacijo namenili porodnišnici v Trbovljah za pomoč pri nakupu inkubatorja, v naslednjih letih pa pomagali še porodnišnicam v Kranju, Izoli in Murski Soboti.