Obrambni minister Karl Erjavec in njegova najbolj zvesta politična spremljevalka Vlasta Vivod, trenutno dela kot vodja njegovega kabineta na ministrstvu, sta odgovarjala na vprašanja parlamentarne komisije, v kateri ima večino opozicija, ki je zadnje čase večino svojih sulic usmerjala prav proti ministru.

Komisija želi razčistiti ozadje dogajanja iz leta 2015, ko sta se v prisluhe ujela slovenska agentka v arbitraži Simona Drenik in slovenski arbiter Jernej Sokolec. Predsednik komisije Matej Tonin je v preteklosti poudaril, da se pričanja Drenikove in nekdanjih šefov Sove ne skladajo. Komisija z zaslišanjem Erjavca in Vivodove predvsem skuša ugotoviti, kakšna je bila vloga ministra in njegovega kabineta.

Karierni preskok

Vivodova je bila prav gotovo pri odgovarjanju na vprašanja zelo previdna, saj je večji del njene poklicne poti v javni upravi tesno povezan s politično potjo predsednika Desusa Karla Erjavca. Vivodova, po izobrazbi sicer diplomirana politologinja obramboslovne smeri, je svojo pot začela leta 2000 kot bibliotekarka na centru vojaških šol, ki deluje v sklopu obrambnega ministrstva. Ko se je Karl Erjavec leta 2004 prvič usedel na stolček obrambnega ministra, se je začel njen vzpon. V naslednjih štirih letih je napredovala vse do vodje službe za protokol in naziva podsekretarka.

Erjavec je leta 2008 zamenjal ministrski stolček in odšel na resor za okolje in prostor, z njim pa je odšla tudi Vivodova, ki je prevzela vodenje njegovega kabineta. Minister ji je celo uredil, da je dobila pogodbo za nedoločen čas.

vivod, karl erjavec
STA
Vlasta Vivod in Karl Erjavec sta zanikala intimni odnos.

Po polovici mandata je Erjavec moral oditi. Potem ko je računsko sodišče takratnega premierja Boruta Pahorja pozvalo, naj Erjavca razreši zaradi nepravilnosti, povezanih z ločenim zbiranjem komunalnimi odpadkov, je namreč prvak Desusa odstopil sam.
Po odhodu je Erjavec svoji zvesti karierni spremljevalki kmalu našel drugo, dobro plačano zaposlitev, njegovo slovo z ministrstva je namreč precej razburkalo razpoloženje v Desusu. Da bi se strasti pomirile, je kmalu dosegel, da je Pahor Vivodovo zaposlil na mestu državne sekretarke v kabinetu predsednika vlade, kjer je bila odgovorna za medgeneracijsko sodelovanje.

Ko je vlada Boruta Pahorja razpadla, se je vrnila na ministrstvo za okolje in prostor, a ne za dolgo. Leta 2012 je Erjavec prevzel že tretje ministrstvo v svoji karieri, in sicer zunanje ministrstvo. Tudi takrat je vodenje svojega kabineta zaupal Vivodovi. Ob tem ji je priskrbel še povišico. Zaradi premestitve na zahtevnejše uradniško delovno mesto ji je vlada ob začetku mandata dvignila bruto plačo za 457 evrov, kar je zneslo skupno 3721 evrov bruto.

Tudi na tem ministrstvu je Vivodova skokovito napredovala, saj je brez predhodnih diplomatskih izkušenj kmalu postala profesionalna diplomatka.

Prav tako je dobro služila. V času največje finančne krize je na zunanjem ministrstvo ob plači prejemala še za več kot 1800 evrov različnih dodatkov. Ministrstvo ji je tako na primer izplačevalo dodatke, kot so za stalno pripravljenost, za delovno uspešnost za delo prek polnega delovnega časa.

Kljub ne ravno slabi plači se je Vivodova lani sprva prijavila na razpis za prestižno delovno mesto nove šefinje državnega protokola, a je kasneje prijavo umaknila in odšla z Erjavcem nazaj na obrambno ministrstvo.

Zanikala intimni odnos

Zaradi takšne prepletenosti njunih kariernih poti so se v javnosti nekajkrat pojavili namigi, da naj bi bila Erjavec, ki je poročen in ima dva otroka, in Vivodova tudi intimno povezana, a sta oba to ostro zanikala.