Vse najboljše!

Prostovoljni gasilci praznujejo jubilej - 150 let od ustanovitve prvega PGD

B.K./STA
27. 6. 2019, 18.54
Posodobljeno: 27. 6. 2019, 19.12
Deli članek:

Prostovoljni gasilci, teh je v Sloveniji okoli 165.000, obeležujejo letos več pomembnih jubilejev. Najodmevnejši je 150-letnica ustanovitve prvega prostovoljnega gasilskega društva v Metliki in s tem začetkov organiziranega gasilstva. Oči gasilcev pa so že uprte tudi v organizacijo gasilskih olimpijskih iger v Celju leta 2021.

Bobo
Že 150 let rešujejo življenja in imetje.

Slovensko prostovoljno gasilstvo ima bogato tradicijo, na katero smo lahko ponosni prav vsi prebivalci Slovenije, ne samo gasilci, menijo v Gasilski zvezi Slovenije, katere vodstvo je na današnji novinarski konferenci v Celju predstavilo pomembnejše prihajajoče dogodke.

Prvo Prostovoljno gasilsko društvo (PGD), takrat imenovano požarna bramba, je bilo ustanovljeno na pobudo graščaka Josipa Savinška leta 1869 v Metliki. Sledile so ustanovitve PGD Laško, Ljubljana-mesto in Ptuj v letu 1870, s tem pa se je začelo obdobje organiziranega gasilstva na Slovenskem.

Poleg 150-letnice PGD Metlika in hkrati 150-letnico organiziranega gasilstva na Slovenskem gasilci letos obeležujejo še 70-letnico ustanovitve Gasilske zveze Slovenije in 50-letnico Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča v Metliki. Jubileje bodo z več prireditvami obeležili ob koncu poletja in jeseni.

Slovenski gasilci se medtem pripravljajo tudi na dva pomembna mednarodna dogodka. Prvi so 22. mladinske olimpijske igre, ki bodo potekale v Švici med 14. in 21. julijem in na katere so se uvrstile tri tekmovalne enote. To so mladinci PGD Drenov Grič - Lesno Brdo ter mladinke iz PGD Zbilje in PGD Andraž nad Polzelo.

Pripravljajo pa se že tudi na 23. mladinske in 17. članske gasilske olimpijske igre, ki bodo v Celju potekale čez dve leti, od 18. do 25. julija 2021. Gostiteljica gasilskih olimpijskih iger bo Gasilska zveza Slovenije skupaj s celjsko gasilsko regijo in Mestno občino Celje. Organizacija gasilskih olimpijskih iger pomeni veliko priznanje dosedanjemu delu Gasilske zveze Slovenije, ocenjujejo v zvezi.

Član upravnega odbora zveze in predsednik celjske gasilske regije Janko Turnšek je na novinarski konferenci povedal, da bo v Celje prišlo več kot 2500 tekmovalcev in da je dogodek precejšen organizacijski zalogaj. Med drugim bodo na pomoč priskočile sosednje občine, pomoč in svetovanje pa so ponudili tudi zadnji gostitelji te prireditve iz avstrijskega Beljaka.

Veliko zadovoljstvo, da bo Celje gostilo gasilske olimpijske igre, je danes izrazil podžupan Mestne občine Celje Vladimir Ljubek in poudaril, da organizacija takšnega dogodka pomeni veliko promocijo za celotno državo.

Gasilska zveza Slovenije je najvišja stopnja organiziranosti prostovoljnega gasilstva, ki prek 120 gasilskih zvez povezuje 1345 prostovoljnih gasilskih društev. V Sloveniji je v prostovoljna gasilska društva vključenih že več kot 165.000 članov.